ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Ο Λουράντος, ο Κοστέλο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας συζητούν για ιδιοκτησιακό, ΜΥΣΥΦΑ, ανθρωπιστική κρίση

Διαρκείς επαφές τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα θέματα του κλάδου και ειδικότερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν όλο αυτό το διάστημα οι φαρμακοποιοί.

Φαρμακοποιοί: Ο Λουράντος, ο Κοστέλο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας συζητούν για ιδιοκτησιακό, ΜΥΣΥΦΑ, ανθρωπιστική κρίση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος αλλά και μέλη του προεδρείου του Συλλόγου έχουν αποδυθεί σε έναν ατέρμονο αγώνα προκειμένου να πείσουν και τις δύο πλευρές πως τα μέτρα που θα ψηφισθούν σε λίγες εβδομάδες στην Βουλή θα πρέπει να είναι στρογγυλεμένα και θα πρέπει να προστατεύουν τον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος έχει ταλανιστεί σφόδρα στα χρόνια του Μνημονίου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας κ. Ε.. Μεϊμαράκη προκειμένου να διατυπώσει το αίτημα όλου του κλάδου να μην επιβληθούν μονοπώλια στην Ελλάδα, τα οποία μόνο επικίνδυνα μπορούν να αποδειχθούν για τους εργαζόμενους και την οικονομία.

Χθες, ο κ. Λουράντος συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου του εξέθεσε τι ειπώθηκε μεταξύ του ιδίου και του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών κ. Ντέκλαν Κοστέλο. Ο υπουργός τάχθηκε στο πλευρό των φαρμακοποιών, δηλώνοντας πως θα εργαστεί άοκνα προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος. Από την πλευρά του, ο κ. Κοστέλο ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να τους καταθέσουν σειρά προτάσεων μέχρι την Παρασκευή που θα αφορούν κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και στα ΜΥΣΥΦΑ. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επανέλαβε στον κ. Κοστέλο -όπως έκανε το ίδιο και στον υπουργό χθες- ότι η είσοδος των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ θα αποτελέσει την χαριστική βολή για τον κλάδο και θα αποδειχθεί -όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης- επικίνδυνο πράγμα, αφού τα περισσότερα φάρμακα στο εξωτερικό γύρισαν τελικά πίσω στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η πρόταση των θεσμών είναι να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πώλησής τους σε σημεία εκτός φαρμακείων, ενώ το μέτρο δεν προβλέπεται να αφορά όλα τα ΜΗΣΥΦΑ, αλλά μία μόνο ομάδα αυτών, σκευάσματα δηλαδή που εμπίπτουν στην λεγόμενη «αυτοθεραπεία».

Σε άλλο σημείο της κουβέντας τους με τον κ. Κοστέλο, ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών πρότεινε στον κ. Λουράντο να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί, όπως μέτρηση πίεσης, σακχάρου κ.λπ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επανέφερε στην πραγματικότητα τον κ. Κοστέλο, λέγοντάς του ότι «οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα, πώς είναι δυνατόν να πληρώσουν και τις υπηρεσίες;», ενώ φρόντισε να του υπενθυμίσει τον τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων πολιτών μας που δημιούργησαν τα προηγούμενα Μνημόνια.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στον χώρο της υγείας, του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και για την ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει κατακλύσει την Ελλάδα. Φυσικά, πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού των φαρμακοποιών βρίσκεται η προσφυγή του κλάδου στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ως ένα ύστατο μέτρο προστασίας του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανθρωπιστική κρίση θα αυξηθεί, λένε οι φαρμακοποιοί, και ετοιμάζουν πόλεμο διαρκείας με την κυβέρνηση