ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Αύξηση των δαπανών υγείας, μεταναστευτικό & ανθρωπιστική κρίση, στην 1η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη

Για την ανάγκη της αύξησης των δαπανών στην υγεία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την συμμετοχή τους στα φάρμακα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην 1η Συνδιάσκεψη, ή Συμπόσιο, των Ευρωπαικών Φαρμακευτικών Οργανισμών.

Φαρμακοποιοί: Αύξηση των δαπανών υγείας, μεταναστευτικό & ανθρωπιστική κρίση, στην 1η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο οικοδεσπότης σε μία τοποθέτηση εφ όλης της ύλης, αναφέρθηκε ενδελεχώς στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο φαρμακευτικός κλάδος, μίλησε για χαοτική κατάσταση στην υγεία, για πολιτική διολίσθηση, ενώ συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους, όταν κλείνοντας την ομιλία του, έδειξε την φωτογραφία του νεκρού τρίχρονου Σύριου, ο οποίος έχασε την ζωή του στα τουρκικά παράλια. Και ο ίδιος ωστόσο φανερά συγκινημένος από το περιστατικό και χειροκροτούμενος, ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες (Έλληνες και Ευρωπαίους φαρμακοποιούς) να καταθέσουν Ψήφισμα για το προσφυγικό ζήτημα, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι εκπρόσωποι Φαρμακευτικών Συλλόγων 18 Ευρωπαικών χωρών, συνυπέγραψαν δήλωση όπου καλούν την ΕΕ να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί και να αναλάβει δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθεί το κύμα μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι το προεδρείο του ΠΦΣ και την Παρασκευή, στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μείζον αυτό ζήτημα, στέλνοντας μήνυμα ότι οι φαρμακοποιοί είναι παρόντες και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Ο κ. Λουράντος, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην ανθρωπιστική εξάχρονη κρίση, η οποία αποδιοργάνωσε τα πάντα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο κλάδος και οι πολίτες σήμερα να αντιμετωπίζουν μία χαώδη κατάσταση που αγγίζει το ωράριο των φαρμακείων, το ιδιοκτησιακό (ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν φαρμακεία, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος) και τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες στην υγεία, τόνισε με έμφαση το πρόεδρος του ΠΦΣ, και ανάγκη τα φαρμακεία να αποκτήσουν και πάλι ανεξαρτησία και βιωσιμότητα. Οφείλουμε δε να συνεχίσουμε να είμαστε απαραίτητοι, σημείωσε. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ζημιά που επιχειρείται από μεγάλες αλυσίδες οι οποίες προσπαθούν να αλώσουν τα 11.00 φαρμακεία, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλη την χώρα.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των Ιταλών φαρμακοποιών, αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κλάδου στην γειτονική χώρα, όπου το φαρμακείο ανήκει σε έναν μόνο φαρμακοποιό, ενώ το δημόσιο φαρμακείο όπως είπε, μπορεί να ελέγχεται από κοινότητες.
Συνολικά στην Ιταλία των 60 εκατ. κατοίκων, υπάρχουν 18.20 φαρμακεία, δηλαδή η αντιστοιχία είναι 1 φαρμακείο για 3.300 άτομα. Παράλληλα υπάρχουν 1.600 δημόσια φαρμακεία που ανήκουν σε κοινότητες, ενώ πάνω από 300 ανήκουν σε χονδρεμπόρους.
Πριν το τέλος του έτους ωστόσο, οι Ιταλοί θα αποκτήσουν και άλλα φαρμακεία, καθώς σύμφωνα με τον νόμο τους ετοιμάζονται να λειτουργήσουν 3.000 επιπλέον φαρμακεία.

Το internet και οι φαρμακοποιοί

Μεγάλο μέρος επίσης των συζητήσεων, αναλώθηκε και στην δύναμη του διαδικτύου και τι συμβαίνει με τις πωλήσεις. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος των Γάλλων φαρμακοποιών, η δύναμη του internet είναι τεράστια, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως και με ψυχραιμία.

Στο διαδίκτυο θα πρέπει να εμφανίζεται ο φαρμακοποιός, που έχει δικό του φαρμακείο τόνισε, ενώ τα σκευάσματα τα οποία θα πρέπει να προωθούνται, θα πρέπει να είναι Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία θα βρίσκονται σε ξεχωριστές ενότητες με τα καλλυντικά.

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακοποιοί: Στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την υγεία και την περίθαλψη στην Ευρώπη, μέσα από την 1η τους Συνδιάσκεψη

Οι φαρμακοποιοί στον Παυλόπουλο: Τείνουν χείρα βοηθείας για τους μετανάστες

Η ανθρωπιστική κρίση θα αυξηθεί, λένε οι φαρμακοποιοί, και ετοιμάζουν πόλεμο διαρκείας με την κυβέρνηση