ΦΑΡΜΑΚO

Ναι στο ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο, ναι στην Εθνική Φαρμακαποθήκη, όχι στην συμμετοχή των ασθενών: Τι έβγαλε το Debate του ΙΣΑ

Το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, της δημιουργίας Εθνικής Φαρμακαποθήκης και της ανάγκης για φθηνό ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο με την σφραγίδα της βιοισοδυναμίας, απασχόλησε μεταξύ άλλων το χθεσινό debate που οργάνωσε ο ΙΣΑ με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Ναι στο ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο, ναι στην Εθνική Φαρμακαποθήκη, όχι στην συμμετοχή των ασθενών: Τι έβγαλε το Debate του ΙΣΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η συνταγογράφηση, θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό της ιατρικής δεοντολογίας, ηλεκτρονικά με διαφανή κριτήρια και με βάση τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.

Το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τη δημόσια φαρμακοβιομηχανία και να δημιουργήσουμε εθνική φαρμακαποθήκη. Επίσης, πρότεινε οι χρονίως πάσχοντες να έχουν μηδενική συμμετοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης εκ μέρους της ΝΔ, υπογράμμισε ότι στην συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, εξαιρέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τα βιολογικά σκευάσματα. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις εξαιρέσεις για να στηρίξουμε την δημόσια υγεία, σημείωσε. Αναφερόμενος δε στην δημιουργία Εθνικής Φαρμακαποθήκης, τόνισε ότι όπου πήγε να κάνει τον επιχειρηματία το κράτος, απέτυχε.

Αναφορικά με τα καινοτόμα φάρμακα, υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την εισαγωγή τους, ενώ θύμισε, ότι από την εισαγωγή καινοτόμων σκευασμάτων το 2014, το κέρδος στην δημόσια υγεία ήταν 370 εκατ. ευρώ με δύο δελτία τιμών.

Από το ΚΚΕ ο κ. Ηλίας Σιώρας, τάχθηκε υπέρ του κρατικού φαρμάκου, ωστόσο όπως είπε στα χρόνια του Μνημονίου, μειώθηκε κατά 57% η κοινωνική και ασφαλιστική εισφορά και αυξήθηκε κατά 43% η συμμετοχή του πολίτη, πράγμα δραματικό.

Ο κ. Βασίλειος Λαοπόδης από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος πρέπει να υποστηρίξουμε τα γενόσημα με ονομαστική καταγραφή, όχι με βάση τη δραστική. Απαραίτητο είναι το pathway και όχι τα πρωτόκολλα, όπως είπε, προσθέτοντας, ότι θα πρέπει να ενσωματώσουμε την κλινική έρευνα στα νοσοκομεία, γεγονός που θα φέρει σημαντικά έσοδα.

Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσιος από την Λαική Ενότητα, υπογράμμισε ότι είμαστε υπέρ του φθηνού αλλά ποιοτικού φαρμάκου. Η τρόικα ωστόσο, είναι υπέρ του φθηνού γενοσήμου και της δραστικής. Λέμε ναι στο πρωτόκολλο, ναι στην εθνική φαρμακαποθήκη, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Ζήτημα πολιτικής βούλησης, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας - Προτάσεις στα κόμματα