ΦΑΡΜΑΚO

Σκεύασμα- ελπίδα της Bristol Myers Squibb, παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Το nivolumab, τον πρώτο αναστολέα του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 στην Ευρώπη που έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία, εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκεύασμα- ελπίδα της Bristol Myers Squibb, παρατείνει την επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Πρόκειται για τον πρώτο εγκεκριμένο ανοσο-ογκολογικό παράγοντα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη, ο οποίος αποτελεί την πρώτη σημαντική θεραπευτική πρόοδος εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η έγκριση δόθηκε με βάση τη μελέτη Checkmate -017, που κατέδειξε ότι το nivolumab σχεδόν διπλασίασε τη συνολική επιβίωση των ασθενών στον ένα χρόνο έναντι της χημειοθεραπείας (42% έναντι 24%) και επέδειξε 41% μείωση του κινδύνου θανάτου έναντι της δοσεταξέλης. Ο φάκελος περιελάμβανε επίσης δεδομένα από τη μελέτη Checkmate -063.

Το προφίλ ασφάλειας του nivolumab είναι σε συμφωνία με εκείνο που έχει αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες

Ειδικότερα, η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab για την αντιμετώπιση του τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού, πλακώδους, μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (SQ NSCLC) μετά από προηγούμενη χημειοθεραπεία.

Η έγκριση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική θεραπευτική πρόοδο στον SQ NSCLC εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το nivolumab αποτελεί επίσης τον πρώτο και μοναδικό αναστολέα του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος PD-1 που επιδεικνύει όφελος συνολικής επιβίωσης (OS) σε αντιμετωπισμένο στο παρελθόν μεταστατικό SQ NSCLC. Η έγκριση αυτή επιτρέπει την εμπορική κυκλοφορία του nivolumab και στα 28 Κράτη-Μέλη της ΕΕ.

«Με την έγκριση του nivolumab στην ΕΕ, οι ασθενείς στην Ευρώπη έχουν για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, πρόσβαση σε μία εντελώς νέα θεραπευτική μέθοδο για τον προχωρημένο, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, η οποία έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την καθιερωμένη θεραπεία», δήλωσε ο Emmanuel Blin, Senior VP, Head of Commercialization, Policy and Operations, Bristol-Myers Squibb. «Η Bristol-Myers Squibb έχει αφοσιωθεί στο να αλλάξει τις προσδοκίες για την επιβίωση καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους και έχει δεσμευτεί για συνεχή, ταχεία και με αίσθηση του επείγοντος παροχή νέων προσεγγίσεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού».

Η έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα των μελετών CheckMate -017 και -063.

Στη Φάσης III μελέτη CheckMate -017, το nivolumab επέδειξε ανώτερο κλινικό όφελος σε όλα τα καταληκτικά σημεία έναντι της καθιερωμένης θεραπείας με δοσεταξέλη, ανεξαρτήτως της κατάστασης έκφρασης του PD-L1, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου θανάτου κατά 41% ( HR:0.59) , του σημαντικά ανώτερου ποσοστού συνολικής επιβίωσης (OS) της τάξεως του 42% έναντι του 24% για τη δοσεταξέλη στο ένα έτος και της ανώτερης σε διάρκεια αντινεοπλασματικής δράσης.

Στη Φάσης II μελέτη CheckMate -063, το nivolumab επέδειξε εκτιμώμενο ποσοστό επιβίωσης στο ένα έτος της τάξεως του 41% και διάμεση OS 8,2 μηνών. Το προφίλ ασφάλειας του nivolumab είναι σε συμφωνία με εκείνο που έχει αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες, ενώ στη μελέτη Checkmate -017, είναι επίσης ευνοϊκό σε σύγκριση με τη δοσεταξέλη.

«Η σημερινή έγκριση του nivolumab για το μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα εκ πλακωδών κυττάρων αποτελεί πραγματικά μία σημαντική πρόοδο για τους ασθενείς που παλεύουν ενάντια σε αυτή την επιθετική νόσο καθώς και για τους παρόχους φροντίδας της υγείας που τους αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο Rolf Stahel, MD, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας και Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. «Το nivolumab έχει επιδείξει στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας έναντι της καθιερωμένης φροντίδας σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Η έγκριση αυτή ενισχύει το επιστημονικό υπόβαθρο της Ανοσο-Ογκολογίας και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας αναφορικά με το ρόλο της έκφρασης του PD-L1.»

Στην Ευρώπη, η επίπτωση και τα ποσοστά θνητότητας για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι σε άνοδο, ενώ αυτή τη στιγμή ευθύνεται για το 20% όλων των θανάτων από καρκίνο. Ο NSCLC αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους της νόσου και περίπου το 85% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Ο SQ NSCLC αντιπροσωπεύει περίπου το 25% έως 30% όλων των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα. Για τους ασθενείς με NSCLC, των οποίων η νόσος επανεμφανίζεται ή εξελίσσεται παρά τη χημειοθεραπεία, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες, ενώ η πρόγνωση είναι κακή, με περίπου ποσοστό επιβίωσης 2% στα πέντε έτη, παγκοσμίως.

Τα επιστημονικά δεδομένα από τη μελέτη CheckMate -017 δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια μίας προφορικής συνεδρίασης περιλήψεων στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2015.

Η CheckMate -063 είναι μία Φάσης II, μονού σκέλους, ανοικτή μελέτη στην οποία συμπεριλήφθηκαν ασθενείς με μεταστατικό, πλακώδη, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και επιδείνωση νόσου μετά από δύο ή περισσότερες γραμμές θεραπείας. Σε αυτή τη μελέτη, το κύριο καταληκτικό σημείο που ήταν το τεκμηριωμένο ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης ( ORR ) από ανεξάρτητη επιτροπή ακτινολογικής επανεξέτασης, ήταν 14,5% (95% CI: 8,47, 22,2) με εκτιμώμενο ποσοστό επιβίωσης στο ένα έτος 41% και διάμεση επιβίωση : OS 8,21 μήνες (95% CI: 6,05, 10,9). Το προφίλ ασφάλειας του nivolumab στην CheckMate -063 ήταν σε συμφωνία με προηγούμενες κλινικές μελέτες και η διαχείρισή του έγινε με τη χρήση καθιερωμένων αλγορίθμων ασφαλείας.

Σχετικά με το nivolumab

Η Bristol-Myers Squibb υπέβαλε δύο ξεχωριστές Αιτήσεις Χορήγησης Άδειας Εμπορικής Κυκλοφορίας, μία για το προχωρημένο μελάνωμα και μία για το μη μικροκυτταρικό, πλακώδη καρκίνο του πνεύμονα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα του nivolumab στους επαγγελματίες υγείας και για τις δύο ενδείξεις. Ο στόχος είναι οι δύο αυτές άδειες κυκλοφορίας να «συγχωνευθούν» σε μία ενιαία άδεια κυκλοφορίας, υπό μια εμπορική ονομασία, προς τα τέλη του 2015.

Η Bristol-Myers Squibb έχει ένα ευρύ, παγκόσμιο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη μελέτη του nivolumab σε διάφορους τύπους καρκίνου που αποτελείται από περισσότερες από 50 κλινικές δοκιμές - ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες - στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 8.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Το nivolumab αποτελεί τον πρώτο αναστολέα του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές στις 4 Ιουλίου, 2014, όταν η Ono Pharmaceutical Co. ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση για την παρασκευή και την εμπορική κυκλοφορία στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση ασθενών με μη χειρουργήσιμο / μεταστατικό μελάνωμα.

Στις 22 Δεκεμβρίου , 2014, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε την πρώτη έγκριση για το nivolumab για την αντιμετώπιση ασθενών με μη χειρουργήσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα και επιδείνωση της νόσου μετά από θεραπεία με ipilimumab και αναστολέα BRAF εφόσον ήταν θετικοί στη μετάλλαξη BRAF V600. Στις 4 Μαρτίου, 2015, το nivolumab έλαβε δεύτερη έγκριση από τον FDA για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα εκ πλακωδών κυττάρων (NSCLC), με επιδείνωση της νόσου κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα ή μετά την ολοκλήρωσή της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση του nivolumab στις 19 Ιουνίου 2015, για την αντιμετώπιση του προχωρημένου (μη χειρουργήσιμου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενήλικες, ανεξαρτήτως της μετάλλαξης BRAF.

Σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε έτος. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους της νόσου και ευθύνεται για περίπου στο 85% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά επιβίωσης ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο, τα ιστολογικά χαρακτηριστικά και τον υπότυπο του καρκίνου του πνεύμονα. Η πλειοψηφία των ασθενών με NSCLC έχουν νόσο προχωρημένου σταδίου τη χρονική στιγμή της διάγνωσης. Παγκοσμίως, το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη για τον NSCLC Σταδίου Ι είναι μεταξύ 47 και 50%, ενώ για τον NSCLC Σταδίου IV το ποσοστό επιβίωσης στα πέντε έτη μειώνεται στο 2%.
Ο καρκίνος του πνεύμονα επιφέρει τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από όλους τους καρκίνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κόστος περίπου 18,8 δισεκατομμύρια €, που αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού κόστους για το καρκίνο.

H Ανοσο-Ογκολογία στην Bristol-Myers Squibb

Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία, οι κυτταροτοξικές ή οι στοχευμένες θεραπείες αντιπροσωπεύουν τους βασικούς πυλώνες για τη θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο η μακροπρόθεσμη επιβίωση και η υψηλή ποιότητα ζωής παραμένουν μη επιτεύξιμοι στόχοι για πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανικανοποίητης ιατρικής ανάγκης, η Bristol-Myers Squibb πρωτοπορεί στο χώρο της έρευνας σε έναν καινοτόμο τομέα έρευνας και θεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου, γνωστό ως ανοσο-ογκολογία, ο οποίος περιλαμβάνει παράγοντες των οποίων πρωταρχικός μηχανισμός είναι η άμεση συνεργασία με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η εταιρεία διερευνά μια σειρά μορίων και ανοσοθεραπευτικών προσεγγίσεων για ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης των δυνατοτήτων συνδυασμού ανοσο-ογκολογικών παραγόντων που έχουν ως στόχο διαφορετικές οδούς στη θεραπεία του καρκίνου.

Η Bristol-Myers Squibb έχει δεσμευθεί να προωθήσει την επιστήμη της ανοσο-ογκολογίας, με στόχο την αλλαγή των προσδοκιών σχετικά με την επιβίωση και τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς ζουν με τον καρκίνο.