ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν επιβραβεύει την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Τρία βραβεία σε πόλεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και σχολεία που καταπολεμούν το πρόβλημα. 

Η Κομισιόν επιβραβεύει την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι φέτος θα βραβευθούν τα τρία καλύτερα προγράμματα ευαισθητοποίησης κατά της παιδικής παχυσαρκίας, με χρηματικά έπαθλα που φτάνουν τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, παρά τις προσπάθειες, η παχυσαρκία παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, τόσο στον παιδικό όσο και στον ενήλικο πληθυσμό της Ευρώπης.

Σήμερα, τουλάχιστον ένα στα 3 παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ηλικίας 6-9 ετών έχει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό. Θεωρείται, δε, ιδιαίτερα ανησυχητικό και δυσοίωνο για το μέλλον το γεγονός ότι τα παιδιά παχαίνουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που παχαίνουν και οι μεγάλοι: δεν τρέφονται σωστά και δεν κινούνται επαρκώς!

Η σωματική δραστηριότητα δείχνει να μειώνεται στις ηλικίες μεταξύ 11 και 15, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη την ενήλικη ζωή τους και σχετίζονται με την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων.

Την ίδια ώρα, όμως, η παχυσαρκία κοστίζει πολλά στα συστήματα Υγείας: Έχει υπολογιστεί ότι η περίθαλψη ενός παχύσαρκου ατόμου σε ετήσια βάση είναι 25% ακριβότερη σε σύγκριση με ένα άτομο φυσιολογικού σωματικού βάρους. Τουλάχιστον 7% των ευρωπαϊκών δαπανών Υγείας αφορούν νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, την ώρα που μόλις 3% κατευθύνονται στην πρόληψη.

Οι συμμετοχές για τα φετινά βραβεία κλείνουν στις 13 Μαΐου 2019.

Διαβάστε επίσης:

Οι μισοί Έλληνες λένε όχι σε φρούτα και λαχανικά

Γιατί τα Ελληνόπουλα «γυρνούν την πλάτη» στο πρωινό και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία τους

Εσείς ξέρετε τι πουλάει το κυλικείο στο σχολείο του παιδιού σας;