ΦΑΡΜΑΚO

Συνταγογράφηση με δραστική: Απαξιώνει τους γιατρούς και εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, τονίζει ο ΙΣΑ

Το μνημονιακό μέτρο της συνταγογράφησης αποκλειστικά με δραστική ουσία που έλαβε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας, καταγγέλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Συνταγογράφηση με δραστική: Απαξιώνει τους γιατρούς και εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, τονίζει ο ΙΣΑ

Ειδικότερα ο ΙΣΑ, απέστειλε επιστολή στην ΗΔΙΚΑ, με την οποία καταγγέλλει την αιφνιδιαστική επιβολή του μνημονιακού μέτρου στη συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία –χωρίς την αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού σκευάσματος– που απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο της απάντησης που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ, διευκρινίζεται ότι «το εν λόγω μέτρο προβλέπεται σε εγκύκλιο που έβγαλε στις 12 Αυγούστου η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση των επιστημονικών φορέων.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία αναίρεσε τον.. εαυτό της, καθώς λίγους μήνες πριν είχε εκδώσει την εγκύκλιο που προέβλεπε παράλληλα με τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία και την αναγραφή του εμπορικού σκευάσματος στις χρόνιες παθήσεις, με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά και με επιστημονικά και μόνο ο ιατρός μπορεί να χορηγεί την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή».

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο μνημονιακό αυτό μέτρο το οποίο απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα και επιφυλάσσεται για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Διευκρινήσεις ΗΔΙΚΑ σχετικά με την συνταγογράφηση με βάση την δραστική - Δεν ασκεί πολιτική, αλλά υλοποιεί αποφάσεις λέει