ΦΑΡΜΑΚO

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Στην τελική ευθεία το θέμα - σε θέση μάχης οι φαρμακοποιοί, αδιάβαστοι οι υπουργοί

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών και, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, εντούτοις οι εκπρόσωποι του κλάδου ανησυχούν ότι αυτό θα γίνει με υπουργική απόφαση και επομένως οργανώνονται ανάλογα.

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Στην τελική ευθεία το θέμα - σε θέση μάχης οι φαρμακοποιοί, αδιάβαστοι οι υπουργοί

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Χθες Δευτέρα, το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Γιώργο Σταθάκη και η αλήθεια είναι ότι οι δύο πολιτικοί πιάστηκαν... αδιάβαστοι σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν να αγνοούν την απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2009 η οποία προστατεύει το επάγγελμα του φαρμακοποιού σε όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς και στην δική μας, μη επιτρέποντας σε επιχειρηματίες να λειτουργήσουν φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 12 χώρες της Ευρωζώνης –μεταξύ των οποίων και πολύ ισχυρές όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία– ισχύει το καθεστώς του πλειοψηφικού πακέτου 51% σε πτυχιούχους φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες.

Μάλιστα, σε δύο χώρες της ΕΕ –Εσθονία και Ουγγαρία– ενώ μέχρι πρότινος ίσχυε διαφορετικό καθεστώς –επιχειρηματικών συμφερόντων– τα πράγματα αλλάζουν με την εν λόγω απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας στις χώρες αυτές παράταση τριών ετών, να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ επεσήμαναν με έμφαση πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο το επάγγελμα του φαρμακοποιού, ενώ από την πλευρά τους οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν αρκετά διαλλακτικοί. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός ανέφερε προς τους εκπροσώπους του ΠΦΣ ότι θα πρέπει να βρούμε ένα συμβιβαστικό τρόπο να συγκεράσουμε την απόφαση του Ανωτάτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις επιταγές του Μνημονίου.

Φυσικά οι εκπρόσωποι του θεσμικού οργάνου των φαρμακοποιών δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και μπορούν ελεύθερα να ανοίγουν φαρμακεία επιχειρηματίες, τότε είναι αποφασισμένοι να απευθυνθούν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και να προσβάλουν την όποια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι το γερμανικό μοντέλο που υποστηρίζουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί αφορά στην λειτουργία φαρμακείων από φαρμακοποιούς σε ποσοστό 100% όπου ένας φαρμακοποιός θα μπορεί να λειτουργεί μέχρι τρία υποκαταστήματα στον ίδιο Δήμο αλλά σε απρόσιτες περιοχές, προκειμένου να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη το πρωί στις 8:00, αντιπροσωπεία του ΠΦΣ θα αναχωρήσει για Βερολίνο, όπου και υπάρχει συνάντηση στα γραφεία της ABDA (Πανγερμανικός Σύλλογος) με το Δ.Σ. του Συλλόγου. Εκεί θα γίνει πλήρης ενημέρωση για τον νέο νόμο περί ιδιοκτησιακού και της αιτιολογικής έκθεσης της Βουλής. Ταυτόχρονα, αναμένεται να γίνουν επισκέψεις σε φαρμακεία της Γερμανίας, ενώ θα εκδοθεί και κοινή ανακοίνωση. Πιθανή δε θεωρείται και η συνάντηση με την Αυστριακή ομοσπονδία φαρμακοποιών.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη για να παραστεί ως επίσημος προσκεκλημένος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο 15ο PharmaPoint, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία το Σάββατο το βράδυ στις 20.30.

Την επόμενη Δευτέρα το πρωί η επόμενη στάση του ΠΦΣ θα είναι η Μαδρίτη. Εκεί θα γίνει συνάντηση με τον Πανισπανικό Σύλλογο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί στα χρόνια της λιτότητας, τα παλαιά φάρμακα και ο ανταγωνισμός στην υγεία μέσα από τα μάτια ενός Ευρωπαίου

Οι φαρμακοποιοί σχεδιάζουν ένα νέο φαρμακευτικό μοντέλο, με αφορμή το ιδιοκτησιακό

Θάνου και Μεϊμαράκης στηρίζουν τους φαρμακοποιούς - Σε τι δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας στην χθεσινή συνάντηση