ΦΑΡΜΑΚO

Τα νέα όρια στη συνταγογράφηση ανά γιατρό και οι εξαιρέσεις

Νέους ελάχιστους στόχους στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων καθιερώνει η Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα νέα όρια στη συνταγογράφηση ανά γιατρό και οι εξαιρέσεις

Οι ποσοστιαίοι στόχοι εφαρμόζονται κατά όγκο και θεσπίζονται όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ξεχωριστά, ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία ανήκει.

Σε περίπτωση μη τήρησης των νέων ορίων συνταγράφησης προβλέπονται για τους γιατρούς υψηλά χρηματικά πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ, και διοικητικές κυρώσεις, με ποινές αποκλεισμού από τη διαδικασία της συνταγογράφησης από δύο έως 12 μήνες ή ακόμη και πλήρη αποκλεισμό από το σύστημα. Επίσης, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν, κατά την εκτέλεση των συνταγών, τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 46, παρ. β του Νόμου 4316/2014.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς θα πρέπει να αυξηθεί κατ' όγκο στο 40% έως το Δεκέμβριο του 2015. Ο στόχος έχει προκύψει από στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων φαρμάκων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας. Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα στοιχεία αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον γιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει και το μέσο ποσοστό του στόχου συνταγογράφησης γενοσήμων που έχει επιτευχθεί.

Στο καθεστώς αυτό υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους (off-patent) και έχουν λιανική τιμή ή διαμορφώνουν λιανική τιμή μέσω έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

Η Υπουργική Απόφαση εξαιρεί από τους μηνιαίους στόχους τη συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.

Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται, επίσης, τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Τέλος, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες γιατρών, μετά από γνωμοδότηση Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής.

Πηγή: Newsbomb.gr