ΦΑΡΜΑΚO

Φτάνει πια! ΟΧΙ τα Φαρμακεία στα χέρια των εργολάβων, φωνάζουν οι φαρμακοποιοί στο απομακρυσμένο Κιλκίς

Την έντονη αντίθεσή του, τόσο όσον αφορά την ουσία αλλά και την φιλοσοφία της υπουργικής απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, εκφράζει ένας ακόμη Φαρμακευτικός Σύλλογος,  αυτός του απομακρυσμένου Κιλκίς. 

Φτάνει πια! ΟΧΙ τα Φαρμακεία στα χέρια των εργολάβων, φωνάζουν οι φαρμακοποιοί στο απομακρυσμένο Κιλκίς

Οι πολλαπλές ασάφειες, οι αντιφάσεις των διατάξεων, η καταστρατήγηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δεοντολογίας, οι παραλείψεις βασικών κανόνων λειτουργίας των φαρμακείων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της ΚΥΑ, η οποία είναι προφανές ότι συντάχθηκε υπό καθεστώς βεβιασμένων απαιτήσεων, τονίζει ο ΦΣ Κιλκίς και προσθέτει:

«Επί πλέον η αποδοχή, από την πλευρά της Κυβέρνησης, της αδειοδότησης λειτουργίας φαρμακείων από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, θα έχει σαν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, την παράδοση του Ελληνικού Φαρμακείου στα χέρια εργολάβων της υγείας με μοναδικό στόχο το κέρδος, σε βάρος της υγείας του λαού και την επιπλέον οικονομική του επιβάρυνση.

Είναι προφανές ότι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι προσπαθούν να αλώσουν τον χώρο του φαρμακείου δημιουργώντας καρτέλ σε όλη την αλυσίδα των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η χωρίς τελειωμό συνεχιζόμενη, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στοχοποίηση και οικονομική αφαίμαξη των Ελληνικών Φαρμακείων, έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση πολλά από αυτά και ουσιαστικά έχει σκοπό να στρώσει το χαλί προς όφελος των κερδοσκόπων που προαναφέραμε, καθιστώντας τα εύκολη λεία.

Δεν δικαιούται μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε με το σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω από τις αγορές" να υποκύψει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς που ξεκινούν από το ΔΝΤ και μέσω της ΕΕ, καθιστούν την Ελλάδα "πειραματόζωο" για μεταρρυθμίσεις που προορίζουν για όλη την Ευρώπη.

Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φαρμακοποιών και οι αντιδράσεις του κλάδου. Όπως επίσης επιβάλλεται να γίνουν προσφυγές προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι σχεδιαζόμενες απορυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου».

Καλούμε όλους του συναδέλφους, τονίζουν οι φαρμακοποιοί του Κιλκίς, να αντισταθούν με κάθε τρόπο σε επιλογές που υποβαθμίζουν το επάγγελμά μας και καταρρακώνουν την επιστημονική μας αξιοπρέπεια.

«Επίσης καλούμε τον κάθε Έλληνα ή μη πολίτη αυτής της χώρας να κατανοήσει τι διακυβεύεται πίσω από τις πλάτες του και να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα μας, ο οποίος είναι και δικός του αγώνας για βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας και αξιόπιστο ποιοτικό φάρμακο. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Χουντή για το ιδιοκτησιακό

Εν τω μεταξύ, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία το ελληνικό κράτος έχει το απόλυτο δικαίωμα –παρά τις «πιέσεις» των «θεσμών»– να απαγορεύει το «άνοιγμα» φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, προβάλλει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Ο Νίκος Χουντής επικαλείται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2009 (υπόθεση 531/06, http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2009-05/cp090044el.pdf), η οποία δικαίωσε την Ιταλία (όπως και τη Γερμανία για αντίστοιχη περίπτωση) και συγκεκριμένα το δικαίωμά της να απαγορεύει στην νομοθεσία της την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, στην ερώτησή του, αφού επισημαίνει το σκεπτικό του Δικαστηρίου, στο οποίο τονίζεται με κάθε τρόπο η «ανάγκη για ασφαλή και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό του πληθυσμού με φάρμακα», όπως και τη διαπίστωση ότι «οι μη φαρμακοποιοί δεν έχουν, εξ ορισμού, κατάρτιση, εμπειρία και ευθύνη αντίστοιχη με εκείνη των φαρμακοποιών», τονίζει το συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι, «θεωρείται δικαιολογημένη η απαγόρευση που επιβάλλεται στους μη φαρμακοποιούς να εκμεταλλεύονται ιδιωτικό φαρμακείο».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής κατηγορεί την Κομισιόν και τους υπόλοιπους «θεσμούς» ότι «στερούν το δικαίωμα και την υποχρέωση της Ελλάδας να προστατεύει τη δημόσια υγεία των πολιτών της», όπως ορίζει η ανωτέρω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καλώντας την παράλληλα να μην χρησιμοποιεί διαφορετικά «μέτρα και σταθμά» ανάμεσα στα κράτη-μέλη και να άρει τις απαιτήσεις για αλλαγή της νομοθεσίας, εφόσον το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Λουράντος: Πόσος ανταγωνισμός χωράει στην υγεία;

ΠΦΣ: Προστασία του επαγγέλματος του φαρμακοποιού με κάθε ένδικο μέσο

Η. Δημητρέλλος: Νομοθετικό έκτρωμα που γράφτηκε στο πόδι η ΚΥΑ

Σκληρός Λουράντος για Ξανθό: Τα ψελλίσματα του υπουργού δεν έπεισαν κανέναν

Ξανθός για φαρμακεία: Μεταρρύθμιση με φιλελεύθερο μεν πρόσωπο αλλά και ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας

Μετωπική πλέον η σύγκρουση φαρμακοποιών με κυβέρνηση - Η ΚΥΑ πριμοδοτεί τους Συνεταιρισμούς, τονίζει ο κλάδος

Στα ελληνικά & ευρωπαϊκά δικαστήρια οι φαρμακοποιοί για την ΚΥΑ του ιδιοκτησιακού - Παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ λέει ο ΠΦΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ