ΦΑΡΜΑΚO

Συστηματικές κυβερνητικές συσκέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Συστηματικές θα είναι εφεξής οι κυβερνητικές συσκέψεις για το μέλλον και την επόμενη μέρα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Συστηματικές κυβερνητικές συσκέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σοβαρά τον διάλογο για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας και μάλιστα άργησε, όπως αναφέρουν. Ζητήματα που έπρεπε να έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια καθυστέρησαν δραματικά, με αποτέλεσμα ένας υγιής κλάδος της ελληνικής οικονομίας και ναυαρχίδα της βιομηχανίας αλλά και της έρευνας και της καινοτομίας να βρίσκεται πολύ πίσω, σχεδόν ουραγός στη στήριξη απο την Πολιτεία.

Ιδιαίτερα τώρα, με την Ελλάδα να βιώνει μια παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική ύφεση, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί και επιβάλλεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και να τραβήξει μπροστά το άρμα της οικονομίας.

Φυσικά υπάρχουν φωνές –και δικαιολογημένα θα λέγαμε– οι οποίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι συσκέψεις αυτές να μην καταλήξουν πουθενά ή απλά να γίνονται για την... έξωθεν καλή μαρτυρία, ωστόσο το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα δείξει τις πραγματικές της προθέσεις.

Να σημειώσουμε ότι η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και η υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιας για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη. Στις νέες συναντήσεις –οι οποίες θα γίνονται πάντα στα γραφεία της Αντιπροεδρίας– θα συμμετέχει στην θέση του υπουργού Υγείας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το θέμα είναι περισσότερο αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και λιγότερο του Υγείας.

Και μιλώντας για ανάπτυξη, να θυμηθούμε ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM, σημείωσε πως πιο σημαντική είναι η «μάχη» στο αναπτυξιακό επίπεδο, την ώρα όμως που παραδέχθηκε τους ορατούς κινδύνους για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, από την πτώση των τιμών στα οικονομικά φάρμακα, γενόσημα και off-patent.

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των τιμών, δεν θα υπάρχουν εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα στην αγορά, άρα θα υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο, όμως δεν θα υπάρχει ελληνική φαρμακοβιομηχανία», αντέτεινε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος είχε παρέμβει στη συζήτηση.

Ας ελπίσουμε, εν κατακλείδι, οι διστακτικές φωνές να διαψευσθούν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί έκπληξη για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεχίζει να βάλλεται και να στοχοποιείται με... λογιστικά βέλη, την ώρα που η ανάπτυξη μπορεί να της δώσει σημαντική ώθηση.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας σε κυβερνητική σύσκεψη - Ξεκινά άμεσα οργανωμένος διάλογος

Τρύφων: Από το θέμα των τιμών κρίνεται η επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας