ΦΑΡΜΑΚO

Μείωση 60% στην κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα την τελευταία 5ετία - Έκρηξη ΣΦΕΕ για το πολυνομοσχέδιο

Την μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην πενταετία 2009-2014 αλλά και την μεγάλη ψαλίδα μεταξύ νοσοκομειακής και εξωνοσκομειακής δαπάνης υπογράμμισε από το βήμα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών ο Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Μείωση 60% στην κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα την τελευταία 5ετία - Έκρηξη ΣΦΕΕ για το πολυνομοσχέδιο

Όπως είπε, το 2014 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά στα 0,6 δισ. ευρώ. Το 2009 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα είχε αγγίξει τα 5,1 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά τα 1,2 δισ. ευρώ.

Η κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα σημείωσε την τελευταία πενταετία μία μείωση της τάξης του 60%. Από τα 455 ευρώ το 2009 έπεσε στα 200 ευρώ το 2014. Στην ΕΕ η μείωση της δαπάνης ανήλθε στο 20% (από τα 340 ευρώ στα 285 ευρώ).

Όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, το 2014, σε σχέση με το 2013, η φαρμακευτική κατανάλωση μειώθηκε 7% και η αντίστοιχη δαπάνη 12%. Ανάλογα η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε 8% και έχει ανέβει στο 27%.

Στο σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν το 2014, το 59,3% ήταν πρωτότυπα (on-patent), 21,3% off-patent και 19,5% γενόσημα. Σε σύγκριση με το 2013, διαπιστώνεται μια σημαντική αύξηση του ποσοστού των πρωτοτύπων φαρμάκων, από το 37% στο 59,3%. Αντίθετα, τα off-patent έχουν περιορισθεί στο μισό (από 45,9% σε 21,3%), ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες.

Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων στις οποίες κατά το 2014 παρατηρήθηκε η υψηλότερη παρουσία πρωτοτύπων φαρμάκων είναι οι ακόλουθες: Φάρμακα για λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές, φάρμακα πέψης και ένζυμα, αντιδιαρροϊκά & αντιφλεγμονώδη του εντέρου, αντιαιμορραγικά, δερματολογικά, ορμόνες υπόφυσης, εμβόλια, αναλγητικά, ωτικά και διαγνωστικά.

Οι κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων στις οποίες κατά το 2014 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή γενοσήμων φαρμάκων είναι οι παρακάτω: αντιεμετικά, άλλα φάρμακα πεπτικής οδού, φάρμακα κατά της ακμής, αντιμυκητιασικά, αντινεοπλασματικά και φάρμακα μυοσκελετικών παθήσεων.

Έκρηξη ΣΦΕΕ για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ κ. Μιχάλης Χειμώνας, στην τοποθέτησή του χθες ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο οδηγείται σε βεβιασμένες αποφάσεις, όπως το πρόσφατο clawback στις νοσοκομειακές πωλήσεις.

Οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας οδηγούν πάλι σε εισπρακτικά μέτρα όπως το rebate και το clawback, τα οποία στην ουσία δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις και προκαλούν πανικό στην αγορά, επεσήμανε, σημειώνοντας ότι στον ΣΦΕΕ έγινε πρόσφατα έκτακτο Δ.Σ., όπου συζητήθηκε ο αντίκτυπος των τελευταίων μέτρων στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ είπε ότι τα μέλη του Συνδέσμου συμφωνούν ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο και να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων.

Καινοτόμα φάρμακα

Σύμφωνα με την Έλλη Γαβριήλ, υπεύθυνη Τομέα Έρευνας Αγοράς του ΙΦΕΤ, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας προχώρησε το 2014 στην εισαγωγή 30 νέων, καινοτόμων φαρμάκων και 620 φαρμακευτικών προϊόντων.

Όπως είπε η κ. Γαβριήλ, η προμήθεια αυτών των προϊόντων έγινε –μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς– από τους παραγωγούς/αντιπροσώπους παραγωγών, είτε από φαρμακαποθήκες του εξωτερικού και το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που εισάγει το ΙΦΕΤ αντιπροσωπεύει μόλις το 0,4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα.