ΦΑΡΜΑΚO

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Αιφνιδιαστικό, παράλογο μέτρο που ζημιώνει την υγεία, τον ασθενή & τις επενδύσεις

Σε αδιέξοδο αναμένεται να οδηγήσουν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί την φαρμακοβιομηχανία για ακόμη μία φορά, όταν την ζητούν να εφαρμόσει το clawback νοσοκομειακής δαπάνης, ένα μέτρο που εκτός από αιφνιδιαστικό και παράλογο, ζημιώνει τον ασθενή, τις βιομηχανίες και την δημόσια υγεία. Η επόμενη ημέρα δε της φαρμακοβιομηχανίας, αναμένεται να σηματοδοτηθεί από έντονη αποβιομηχάνιση.

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Αιφνιδιαστικό, παράλογο μέτρο που ζημιώνει την υγεία, τον ασθενή & τις επενδύσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό τόνισαν την Τρίτη το μεσημέρι εκπρόσωποι φαρμακευτικών επιχειρήσεων, μελών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οι οποίοι ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του τύπου για το μέτρο, το οποίο θα ισχύσει από το 2016 και πλήττει βάναυσα για πολλοστή τον κλάδο αλλά και τον ασθενή.

Ο πρόεδρος του Ελληνοααμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Ανασταστόπουλος, υπογράμμισε ότι το μέτρο πλήττει ξεκάθαρα και τις επενδύσεις και δημιουργεί ασφυκτικό τοπίο, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα η κυβέρνηση, ενώ στην ίδια λογική κινληθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad.

Το clawback αποτελεί κίνητρο αύξησης της σπατάλης, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί σε κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο, ενώ δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη από το υπουργείο Υγείας, σε ποια βάση θα υπολογίζεται το clawback, επί των παραγγελιών, ή επί των πληρωμών. Αυτό θα γίνει με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσει το υπουργείο εντός του Δεκεμβρίου.

Μάλιστα το πρόβλημα αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD και μέλος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Καρόκης, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά ολόκληρης της φαρμακοβιομηχανίας, από ερευνητικές εταιρείες, μέχρι εγχωρίων συμφερόντων.

Ακόμη, τα νοσοκομεία της χώρας θα χάσουν 450 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από τον προϋπολογισμό τους για προμήθειες φαρμάκων.

Εμείς αυτό που προτείνουμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας (με την οποία ζητά ο κλάδος να συναντηθεί άμεσα για διευκρινήσεις), συνέχισε ο κ. Καρόκης, είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, να μείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια, στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα στο 1,945 εκατ. ευρώ με μία σειρά παράλληλα, δομικών μεταρρυθμίσεων.
Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Καρόκης θα έχουμε σταθερή φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία για τους ασθενείς, το σύστημα, την δημόσια υγεία και τις εταιρείες.

Να θυμίσουμε, ότι το clawback νοσοκομειακής δαπάνης ορίζεται με το άρθρο 15 του Ν. 4346/2015 και ορίζεται σε 570 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 550 εκατ. ευρώ το 2017 και σε 530 εκατ. ευρώ το 2018 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η διάταξη είναι προβληματική επανέλαβαν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών, προσθέτοντας ακόμη τα εξής: Η δαπάνη που προβλέπεται για το 2016 είναι κατά 130 εκατ. λιγότερη από αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2015, αν αθροίσουμε τιε δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων που είναι 507 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του προϋπολογισμού, και άνω των 250 εκατ. που υπολογίζεται η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων του Ν. 3816 1Α πιου διακινούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετά από βεβαίωση «ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ» των δημοσίων νοσκομείων.

Ερωτηθείς για το εάν ο κλάδος συμφωνεί στο να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις από το clawback σε κατηγορίες φαρμάκων (όπως εθελοντικά φάρμακα και δωρεές, σκευάσματα σε ανασφάλιστους κλπ) ο κ. Καρόκης απάντησε ότι δεν είμαστε υπέρ των εξαιρέσεων. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, οι οποίοι βρίσκονται σε ύπνωση, θα βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση της δαπάνης γενικότερα.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ένα ακόμη χαράτσι βρίσκεται στον ορίζοντα, τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακοβιομηχανίες καλπάζουν. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίστηκε στην συνάντηση, ότι το ΕΣΥ οφείλει 1,321 δισ ευρώ στις εταιρείες, εκ των οποίων το 75% αφορά το 2015.

Οι επικεφαλής των εταιρειών, δεν δίστασαν να πουν ακόμη, ότι θα προσβάλλουν το μέτρο δικαστικά.

clawback

Διαβάστε ακόμη:

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Επώδυνο μέτρο & για τους ασθενείς - Ο κλάδος ενημερώνει τον Τύπο

Πουθενά στον κόσμο δεν έχει υιοθετηθεί clawback νοσοκομειακής δαπάνης - Σε αναβρασμό η φαρμακοβιομηχανία