ΦΑΡΜΑΚO

Μόνο με συγκεκριμένο σχέδιο & εθνική φαρμακευτική πολιτική θα βγει η χώρα από την κατοχή

Την ανάγκη για την δημιουργία μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής πολιτικής και για ένα νέο σχέδιο προκειμένου να βγούμε από την κρίση, αλλά και από την κατοχή, τόνισε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε τοποθέτησή του στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ με τίτλο «Η αναζήτηση ενός νέου σχεδίου για τη υγεία και την ιατρική περίθαλψη».

Μόνο με συγκεκριμένο σχέδιο & εθνική φαρμακευτική πολιτική θα βγει η χώρα από την κατοχή

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι ανάγκη να συνθέσουμε και να υλοποιήσουμε μια συγκεκριμένη πολιτική για το φάρμακο, ώστε να βγούμε από την κατοχή στην οποία βρισκόμαστε, τόνισε με έμφαση ο κ. Τρύφων, επισημαίνοντας τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η πολιτική αυτή: Πρώτον τα καινοτόμα φάρμακα και δεύτερον τα εκτός πατέντου φάρμακα. Διότι, καθώς κάποια σκευάσματα βγαίνουν εκτός πατέντας, θα πρέπει να δοθεί χώρος για να περάσουμε στην επόμενη φάση, στην καινοτομία, υπογράμμισε. Αναφορικά με τα καινοτόμα φάρμακα, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Ομάδα Εργασίας γύρω από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, η οποία θα εργαστεί στην κατεύθυνση ανάπτυξης της καινοτομίας.

Επίσης, συνέχισε, θα πρέπει να μας απασχολήσει τι γίνεται με την υποκατάσταση, ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό για τον κλάδο. Το κράτος θα πρέπει να καταλάβει, συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, ότι όταν υπάρχει μια δαπάνη 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να δώσει αντίστοιχα μια προστιθέμενη αξία. Και ο κλάδος του φαρμάκου έχει προστιθέμενη αξία, καθώς διαθέτει 28 παραγωγικές μονάδες, έντονη εξωστρέφεια, ενώ αποτελεί το18% της δαπάνης συνολικά. Ο κ. Τρύφων, τέλος, τόνισε ότι είναι περήφανος που εκπροσωπεί έναν τόσο δυναμικό και αναπτυξιακό κλάδο, τον οποίο όμως η κυβέρνηση τον στοχοποιεί διαρκώς, αποδίδοντάς του μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση με λύσεις συγκεκριμένες. Αναφέρθηκε μάλιστα στο μοντέλο των Κλινικών Μελετών, όπου κάθε κλινική μελέτη φέρνει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να στηρίζουμε σημαντικά το ΑΕΠ. Και ενώ στην Ευρώπη η αξία από τις Κλινικές μελέτες ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα το νούμερο αυτό ανέρχεται μετά βίας στα 100 εκατ. ευρώ.

Καλωσορίζοντας τους δύο άνδρες της φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, τόνισε ότι τα γενόσημα απελευθερώνουν πόρους στο σύστημα υγείας και μας κάνουν πλούσιους.