ΦΑΡΜΑΚO

Πρόταση για Σύμφωνο Συνεργασίας κυβέρνησης & βιομηχανίας θα θέσει ο ΣΦΕΕ στον Καρόνε στις 11 Ιανουαρίου

Ποδαρικό με τον επικεφαλής της Τρόικας σε θέματα φαρμάκου, Τζουζέπε Καρόνε, θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες μέλη του ΣΦΕΕ μαζί με εκπροσώπους της EFPIA, των Ευρωπαίων δηλαδή φαρμακοβιομηχάνων.

Πρόταση για Σύμφωνο Συνεργασίας κυβέρνησης & βιομηχανίας θα θέσει ο ΣΦΕΕ στον Καρόνε στις 11 Ιανουαρίου

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΦΕΕ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Πασχάλη Αποστολίδη, καθώς και μελών της φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος μαζί με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού ΣΦΕΕ (EFPIA) θα ζητήσουν από τον κ. Καρόνε να δώσει το πράσινο φως ώστε η βιομηχανία να διαπραγματευτεί μόνη της με την κυβέρνηση Τσίπρα για τα μείζονα θέματα του κλάδου. Πρόκειται για ένα Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, με απλά λόγια.

Εμείς θα ζητήσουμε από τον κ. Καρόνε, αναφέρει στο onMed ο κ. Αποστολίδης, να μας δώσει την δυνατότητα και το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για τα δικά μας θέματα που μας απασχολούν. Και φυσικά η καμπάνια χτυπά για όλα τα ζητήματα, κυρίως όμως για το νοσοκομειακό clawback, το οποίο σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία αλλά και οι οικονομολόγοι υγείας έχουν χαρακτηρίσει παράλογο μέτρο, αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία, το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς, στην δημόσια υγεία αλλά και στις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για αδιέξοδο μέτρο, συνεχίζει ο κ. Αποστολίδης, το οποίο θα ρημάξει τον κλάδο και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο σε Μνημονιακές όσο και σε μη Μνημονιακές χώρες, οι φαρμακοβιομηχανίες χαράσσουν από κοινού με την κυβέρνηση τις πολιτικές, χωρίς να υπεισέρχεται η στρατηγική της Τρόικας και των Θεσμών, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Κοντινό μας παράδειγμα είναι η Βουλγαρία, συνεχίζει, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία για συνάντηση με τον κ. Καρόνε μπορεί να ανήκει στον ΣΦΕΕ, ωστόσο δεν γίνεται εν αγνοία της κυβέρνησης και ειδικότερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Σε ερώτηση, ωστόσο, του onMed εάν πραγματικά προσδοκούν να αλλάξει κάτι τώρα, έστω την ύστατη στιγμή που έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση και το σχετικό ΦΕΚ που καθορίζει το clawback, ο κ. Αποστολίδης τονίζει ότι μπορεί ακόμη και τώρα να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να ισχύσει μάλιστα αναδρομικά. Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, να αντιληφθούν οι Θεσμοί ότι μπορούμε μόνοι μας να καθορίσουμε και να αποφασίσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν, την στιγμή μάλιστα που έχουμε πετύχει όλους τους στόχους για την υγεία και έχουμε ήδη κλειστό προϋπολογισμό για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό που δεν έχει γίνει και πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα είναι οι μεταρρυθμίσεις, τονίζει.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Ανασταστόπουλος, είχε τονίσει ότι το μέτρο πλήττει ξεκάθαρα και τις επενδύσεις και δημιουργεί ασφυκτικό τοπίο, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει με σοβαρότητα η κυβέρνηση, ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad.

Το clawback αποτελεί κίνητρο αύξησης της σπατάλης, όπως είχαν επισημάνει οι εκπρόσωποι των εταιρειών, ενώ πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί σε κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο.

Μάλιστα, το πρόβλημα αυτό, όπως είχε τονίσει ο επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD και μέλος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Αντώνης Καρόκης, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά ολόκληρης της φαρμακοβιομηχανίας, από ερευνητικές εταιρείες, μέχρι εγχωρίων συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα χάσουν 450 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από τον προϋπολογισμό τους για προμήθειες φαρμάκων.

Εμείς αυτό που προτείνουμε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχε αναφέρει ο κ. Καρόκης, είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια, στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα στο 1,945 εκατ. ευρώ, παράλληλα με μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σταθερή φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία για τους ασθενείς, το σύστημα, την δημόσια υγεία και τις εταιρείες, είχαν σημειώσει χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Στο χέρι της κυβέρνησης να ξεκινήσει το 2016 με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία & την υγεία

Ανασκόπηση 2015 - Υγεία: Ένα ακόμη χαμένο στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Αιφνιδιαστικό, παράλογο μέτρο που ζημιώνει την υγεία, τον ασθενή & τις επενδύσεις

Νοσοκομειακό clawback: Στις πλάτες της φαρμακοβομηχανίας για ακόμη μία χρονιά το βάρος της υγείας