ΦΑΡΜΑΚO

Εφημερίες, ωράριο, ιδιοκτησιακό, στην σημερινή συνάντηση φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Την πρώτη συνάντηση του έτους με τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας αλλά και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να θέσουν τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Εφημερίες, ωράριο, ιδιοκτησιακό, στην σημερινή συνάντηση φαρμακοποιών με την ηγεσία του υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα διαβεί το κατώφλι του υπουργείου Υγείας στις 2.30 για να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου, τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό, κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, ενώ λίγο αργότερα θα συναντηθεί με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο κ. Σωτήρη Μπερσίμη. Με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ θα συζητηθούν θέματα πληρωμών από τον Οργανισμό προς τα φαρμακεία, καθώς και η επέκταση της ύλης αναλωσίμων ειδών που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία προς τους ασφαλισμένους του.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχει ανοίξει μεγάλες συζητήσεις, το ωράριο, οι εφημερίες, οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (η απελευθέρωση των οποίων ανοίγει τελικά σε ένα χρόνο, την 1η Ιανουαρίου 2017) αλλά και οι ληστείες οι οποίες έχουν ενταθεί στα φαρμακεία το τελευταίο διάστημα, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσουν οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ σήμερα.

Πολλά και μεγάλα τα μέτωπα τα οποία απασχολούν εντονότατα τον κλάδο. Ειδικά το ιδιοκτησιακό, το ωράριο και οι εφημερίες, αποτελούν αυτή την στιγμή τα μεγάλα αγκάθια για τους φαρμακοποιούς, ζητήματα για τα οποία αναζητούν άμεσα λύσεις.

Είναι γνωστό ότι το διευρυμένο ωράριο, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, έχει διαλύσει σχεδόν όλες τις εφημερίες, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή οδηγεί και το 24ωρο ωράριο, που έχουν ξεκινήσει ήδη δύο φαρμακεία. Συγκεκριμένα, δύο φαρμακεία στην Αθήνα, ένα στο Παγκράτι και ένα δεύτερο στην Λ. Αλεξάνδρας, έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους σε 24ωρη βάση, γεγονός που δυναμιτίζει τις εφημερίες, τονίζει μερίδα φαρμακοποιών.

Το βασικότερο, σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι οι πολίτες να μπορούν να βρουν το φάρμακό τους και άρα το φαρμακείο, την ώρα που το χρειάζονται και για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκαν οι εφημερίες. Δυστυχώς, όμως, τόσο η παρατεταμένη κρίση, όσο και το διευρυμένο ωράριο και τώρα το 24ωρο ωράριο, διαλύει ένα σοβαρό όπλο των φαρμακοποιών, που είναι οι εφημερίες.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να σημειώσουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου, κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, οι αιτήσεις ακυρώσεως καθώς επίσης και οι σχετικές αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως είχαν δεσμευθεί οι φαρμακοποιοί στο ψήφισμα που εξέδωσαν στην Γενική τους Συνέλευση.

Η ΚΥΑ, αναφέρει ο ΠΦΣ, αλλάζει πλήρως και απορρυθμίζει το μέχρι σήμερα ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων προς όφελος των μονοπωλίων.

Το προεδρείο του ΠΦΣ πάντως, δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από την σημερινή συνάντηση. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΠΦΣ στο onMed, χωρίς να θέλουμε να φανούμε προπέτες, εκτιμούμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα μας ακούσει, αλλά δεν ευελπιστούμε σε άμεσες λύσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση με την ΓΑΔΑ ζητούν οι φαρμακοποιοί για το θέμα των ληστειών που εντείνονται

Οι φαρμακοποιοί κάνουν «ποδαρικό» στο υπουργείο Υγείας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από ΠΦΣ και ΦΣΑ