ΦΑΡΜΑΚO

Κρίσιμη συνάντηση Καρόνε - ΣΦΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, για το νοσοκομειακό clawback

Κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής της Τρόικας σε θέματα φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε, πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, μέλη του ΣΦΕΕ μαζί με εκπροσώπους της EFPIA, των Ευρωπαίων δηλαδή φαρμακοβιομηχάνων.

Κρίσιμη συνάντηση Καρόνε - ΣΦΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, για το νοσοκομειακό clawback

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΦΕΕ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Πασχάλη Αποστολίδη, καθώς και μελών της φαρμακοβιομηχανίας- μία πρωτοβουλία ωστόσο που στηρίζεται απόλυτα και από την ΠΕΦ. Ο κ. Αποστολίδης, μαζί με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού ΣΦΕΕ (EFPIA) θα ζητήσουν από τον κ. Καρόνε να δώσει το πράσινο φως ώστε η βιομηχανία να διαπραγματευτεί μόνη της με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τα μείζονα θέματα του κλάδου και κυρίως για το θέμα του νοσοκομειακού clawback το οποίο θα ισχύσει από εφέτος.

Ένα μέτρο, το οποίο σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία αλλά και οι οικονομολόγοι υγείας έχουν χαρακτηρίσει παράλογο, αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία, το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις στους ασθενείς, στην δημόσια υγεία αλλά και στις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για αδιέξοδο μέτρο, συνεχίζει ο κ. Αποστολίδης, το οποίο θα διαλύσει τον κλάδο και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο σε Μνημονιακές όσο και σε μη Μνημονιακές χώρες, οι φαρμακοβιομηχανίες χαράσσουν από κοινού με την κυβέρνηση τις πολιτικές, χωρίς να υπεισέρχεται η στρατηγική της Τρόικας και των Θεσμών, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά, οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ, θα θέσουν στον ισχυρό Καρόνε, την ανάγκη για ένα σταθερό Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο θα πρέπει να σεβαστούν και οι δανειστές. Άλλωστε στο κομμάτι της υγείας και δη της φαρμακοβιομηχανίας δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα, τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Η φαρμακοβιομηχανία, έχει πληρώσει με αίμα τα τελευταία χρόνια το Μνημόνιο, έχει πιεστεί, έχει στοχοποιηθεί, έχει υποστεί τεράστιες μειώσεις, αλλά δεν έχει δει να γίνονται μεταρρυθμίσεις. Γιατί αυτό είναι το βασικότερο και το ζητούμενο, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ. Δεν μπορεί διαρκώς να στοχοποιείται ένας κλάδος που προσφέρει τόσα πολλά στην οικονομία, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Ήρθε η ώρα να γίνουν και μεταρρυθμίσεις και μάλιστα δομικές, υποστηρίζουν.

Το clawback αποτελεί κίνητρο αύξησης της σπατάλης, όπως έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι των εταιρειών, ενώ πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί σε κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία της χώρας από την εφαρμογή του μέτρου, θα χάσουν 450 εκατ. ευρώ στην επόμενη τριετία από τον προϋπολογισμό τους για προμήθειες φαρμάκων.

Να θυμίσουμε, ύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού πάνω από τον οποίο θα εφαρμόζεται το νοσοκομειακό clawback, έχει οριστεί στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 57,9 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 530 εκατ. ευρώ για το 2018 για τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 55,7 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (στο οποίο ανήκουν μέλη φαρμακευτικές επιχειρήσεις) έχουν προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μείνει σταθερή τα επόμενα τρία χρόνια, στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον και η εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι σταθερή για το ίδιο διάστημα στο 1,945 εκατ. ευρώ, παράλληλα με μια σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σταθερή φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία για τους ασθενείς, το σύστημα, την δημόσια υγεία και τις εταιρείες, είχαν σημειώσει χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, σε συνέντευξη τύπου στις 8 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά δε με την υπουργική απόφαση και το σχετικό ΦΕΚ που καθορίζει το clawback, ο κ. Αποστολίδης τονίζει ότι μπορεί ακόμη και τώρα να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να ισχύσει μάλιστα αναδρομικά. Είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, να αντιληφθούν οι Θεσμοί ότι μπορούμε μόνοι μας να καθορίσουμε και να αποφασίσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν, την στιγμή μάλιστα που έχουμε πετύχει όλους τους στόχους για την υγεία και έχουμε ήδη κλειστό προϋπολογισμό για την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό που δεν έχει γίνει και πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα είναι οι μεταρρυθμίσεις, τονίζει.

Διαβάστε ακόμη:

Η Γ.Γ. Βιομηχανίας παραγγέλνει μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Πρόταση για Σύμφωνο Συνεργασίας κυβέρνησης & βιομηχανίας θα θέσει ο ΣΦΕΕ στον Καρόνε στις 11 Ιανουαρίου

Στο χέρι της κυβέρνησης να ξεκινήσει το 2016 με μεταρρυθμίσεις στην οικονομία & την υγεία

Ανασκόπηση 2015 - Υγεία: Ένα ακόμη χαμένο στοίχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Αιφνιδιαστικό, παράλογο μέτρο που ζημιώνει την υγεία, τον ασθενή & τις επενδύσεις