ΦΑΡΜΑΚO

Φταίμε όλοι μας για τους θανάτους από γρίπη: Κραυγή από τους λοιμωξιολόγους

Ράπισμα κατά του συστήματος αλλά και της χαμηλής εμβολιστικής κάλυψης τόσο σε ασθενείς, όσο και σε υγειονομικούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εφέτος πολλοί θάνατοι από τον ιό της γρίπης, έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, σε συνέντευξη τύπου.

Φταίμε όλοι μας για τους θανάτους από γρίπη: Κραυγή από τους λοιμωξιολόγους

Τα πολλά θανατηφόρα περιστατικά λόγω επιπλοκών της γρίπης και η αθρόα εισαγωγή στις ΜΕΘ - φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι - έδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τις ατέλειες του συστήματος, που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχικής γρίπης.

Ειδικότερα, όπως εξήγησαν οι κ.κ. Α. Σκουτέλης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής παθολογίας - λοιμώξεων, συντονιστής διευθυντής, Ε’ Παθολογική Κλινική & Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και A. Πεφάνης, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, συντονιστής διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που θα λάβει χώρα από τις 4 – 6 Μαρτίου στην Αθήνα, "φταίμε όλοι γι' αυτό- για το γεγονός δηλαδή των αυξημένων θανατηφόρων περιστατικών εξαιτίας της γρίπης- που δεν εμβολιαστήκαμε εγκαίρως".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, ο ανεπαρκής εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και το γερασμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνετέλεσαν σε θανάτους ασθενών, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε υψηλό ποσοστό κάλυψης έναντι του στελέχους Α (Η1Ν1). Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών υγείας κυμάνθηκε σε μονοψήφια σχεδόν ποσοστά. Οι αιτίες πολλές. Μεταξύ άλλων οι ιδεοληψίες, αυθαιρεσίες, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην επιστημονική αλήθεια. "Επιπλέον η γρίπη φέρνει κι άλλα προβλήματα λοιμώξεων, όπως το αρνητικό ρεκόρ στη μικροβιακή αντοχή" είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους να εμβολιαστούν του χρόνου, ακόμη κι αυτούς που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης προσθέτοντας: Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Λοιμώξεις από τους πρόσφυγες

Εξάλλου όπως τόνισαν οι ομιλητές, λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν από το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση. Η συγκεκριμένη λοίμωξη:

- ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών

- μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου

- είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα

- Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.

Ηπατίτιδα C. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος. Μέχρι πρότινος, η θεραπεία ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδαςC, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι τρέχουσες θεραπείες είναι πλέον: εύκολες στη χορήγηση, βραχυχρόνιες kai εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Για το λόγο αυτό σε πολλές (ακόμη και αναπτυσσόμενες) χώρες,έχει τεθεί σαν ρεαλιστικός στόχος η εκρίζωση της νόσου μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Όμως η μεγάλη αυτή επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Στους 149 οι νεκροί από την γρίπη - 9 θάνατοι το Σαββατοκύριακο

Ο ΙΣΑ πήρε το όπλο του και πυροβολεί την ηγεσία του υπ. Υγείας διεκδικώντας λύσεις

Στο «ζύγι» των προϋπολογισμών ένδειας για την Υγεία η περίθαλψη των προσφύγων