ΦΑΡΜΑΚO

Έρευνα: Οκτώ στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα

Σημαντικά ευρήματα σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για το ελληνικό φάρμακο, αλλά και την απόρριψη της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, περιέχει η έρευνα που διενέργησε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η εταιρεία Alco.

Έρευνα: Οκτώ στους δέκα Έλληνες εμπιστεύονται τα ελληνικά φάρμακα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 25 – 29 Ιανουαρίου 2016, σε στρωματοποιημένο δείγμα 1000 ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι 8 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται το ελληνικό φάρμακο. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στους πολίτες ηλικίας άνω των 45 ετών, οι οποίοι είναι, κατά τεκμήριο, οι κύριοι καταναλωτές φαρμάκων, αγγίζοντας το 84%.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα από τα εισαγόμενα πρωτότυπα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, 4 στους 10 γνωρίζουν ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι φθηνότερα, ακόμα και αυτό το τμήμα, όμως, αγνοεί το μέγεθος της διαφοράς στην τιμή. Σύμφωνα με την έρευνα και την ΠΕΦ, μόνο ένας στους εκατό γνωρίζει ότι τα ελληνικά φάρμακα είναι έως και 65% φθηνότερα από τα εισαγόμενα.

Στο ερώτημα γιατί «το 80% των φαρμάκων που καταναλώνουν οι ασθενείς είναι εισαγόμενα», 6 στους 10 θεωρούν ότι ευθύνονται οι «πιέσεις των πολυεθνικών εταιρειών» στις κυβερνήσεις και η λανθασμένη πολιτική, ενώ αρκετοί είναι επίσης εκείνοι, που επιρρίπτουν την ευθύνη στους γιατρούς και πολύ λιγότεροι στους φαρμακοποιούς. Αναλυτικά:

• Το 43% πιστεύει πως ο έλεγχος της αγοράς από τις εισαγωγές οφείλεται «στις πιέσεις των πολυεθνικών»
• Το 24% θεωρεί πως γι' αυτό ευθύνεται «η προώθηση ξένων φαρμάκων από τους γιατρούς»
• Το 18% ενοχοποιεί τη «λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων»
• Το 10% το αποδίδει στη «λανθασμένη ενημέρωση»
• Το 3% στην «προώθηση από τους φαρμακοποιούς»

Ως προς τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, το 38% θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα πλήττουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ζητά να αποσυρθούν, ενώ το 14% θεωρεί ότι είναι σωστά και πρέπει να παραμείνουν. Η πλειοψηφία, ωστόσο, σε ποσοστό 48% δεν έχει άποψη για το θέμα. Με αναγωγή, το ποσοστό που απορρίπτει τα μέτρα φτάνει το 73%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 50% (και πάλι με αναγωγή) δεν συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.

Πηγή: newsbomb