ΦΑΡΜΑΚO

Ρύθμιση για το ωράριο με στόχο την βιωσιμότητα του φαρμακείου της γειτονιάς, φέρνει ο Ξανθός

Την πλήρη ταύτισή του με τις θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής εξέφρασε από το βήμα της Βουλής το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με το ωράριο των φαρμακείων, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «Βάζουμε τέλος στο άναρχο καθεστώς να ανοίγει και να κλείνει το κάθε φαρμακείο όποτε θέλει, προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου» ενώ επεσήμανε ακόμη, ότι πλέον θα δίνεται αυξημένη αρμοδιότητα στην περιφέρεια και στους τοπικούς συλλόγους για την λειτουργία των φαρμακείων.

Ρύθμιση για το ωράριο με στόχο την βιωσιμότητα του φαρμακείου της γειτονιάς, φέρνει ο Ξανθός

Έστειλε ακόμη το μήνυμα, ότι «Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του μικρού γειτονικού φαρμακείου»

Πρόκειται για μια εξ αρχής νίκη των φαρμακοποιών της Αττικής, σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί από την επίσημη ιστοσελίδα τους και λέμε της Αττικής γιατί η Θεσσαλονίκη δια του προέδρου της κ. Θεοδοσιάδη διαχώρισε τη θέση της και θεωρεί «λανθασμένη» την απόσυρση των διημερεύσεων, μια κίνηση όμως που - όπως φαίνεται -τελικά αφύπνισε συνειδήσεις και έτσι ξεκινούν επιτέλους οι διαδικασίες ρύθμισης ενός συγκεκριμένου ωραρίου που θα ορίζει ο κάθε σύλλογος χωριστά ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών.

Τις παραπάνω θέσεις, διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού τη Δημοκρατικής Συμπαράταξης – ΠΑΣΟΚ κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός χαρακτήρισε πραγματικά επίκαιρη την ερώτηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου «λόγω της κινητοποίησης των φαρμακοποιών της Αττικής οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε άρση των διημερεύσεων, αντιδρώντας στην ασύδοτη και χαοτική κατάσταση στον χώρο λειτουργίας των φαρμακείων».

Ο υπουργός μίλησε για «νομοθετική διολίσθηση προς την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργία της αγοράς». Ο κ. Ξανθός τόνισε πως «συμφωνεί με τις θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου» και συμπλήρωσε «πως φέρνουμε ρύθμιση η οποία θα θέτει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου».

4eb041d77a079fe0750b47fb2df24d1d L

Επίσης ο υπουργός ανέφερε, πως οι φαρμακοποιοί θα επιλέγουν ποιες ώρες επιθυμούν να είναι ανοικτά τα φαρμακεία τους και θα το δηλώνουν στον αρμόδιο σύλλογο. Σε άλλο σημείο της απάντησής του ο υπουργός επικαλέσθηκε το έγγραφο της περιφέρειας Αττικής που αναφερόταν σε χάος στην λειτουργία των φαρμακείων. (Σημειωτέον ότι το έγγραφο αυτό ανέδειξε στην συνέντευξη τύπου της 1ης Απριλίου και στην συνέχεια ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, το κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας). «Φαρμακεία διευρυμένου ωαρίου λειτουργούν όποτε θέλουν σε εμπορικά κέντρα και σε περιοχές αυξημένης ζήτησης» επεσήμανε ο υπουργός.

Στη δευτερολογία του ανέφερε πως «θέλουμε να δώσουν μία ευελιξία σε τοπικούς συλλόγους ώστε να αντιμετωπίζονται ιδιαιτερότητες σε τουριστικές περιοχές, σε περιόδους υψηλής εμπορικής κίνησης ώστε να διασφαλίζονται δύο μείζονα θέματα. Το πρώτο θέμα είναι η ευχερής πρόσβαση των πολιτών και φυσικά η βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου το οποίο είναι διασπαρμένο σε όλη την χώρα και το οποίο επιτελεί μια πολύ κρίσιμη λειτουργία , συνεισφέρει πολλές φορές και στην παροχή συμβουλών ή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στον κόσμο .

Αυτή τη λειτουργία θέλουμε να την κρατήσουμε. Αν υπάρχει μια ισόρροπη κατανομή . Να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση φαρμακείων και αλλού έλλειψη και αδυναμία εξυπηρέτησης».

Τέλος, τόνισε πως το πλαίσιο αυτό του ωραρίου, έχει υποβληθεί στους θεσμούς και μόλις έχουν την σύμφωνη γνώμη, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα προωθηθεί με τροπολογία προς ψήφιση .

Διαβάστε ακόμη:

Αντίθετα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης με την απόφαση για κατάργηση των διημερεύσεων