ΦΑΡΜΑΚO

Συνεδριάζει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με την ιδιαιτερότητα της νέας απόφασης - Λιγότερες ενστάσεις ζητά η βιομηχανία

Συνεδριάζει σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να συζητήσει τις τελικές προτεινόμενες τιμές που ανήρτησε ο ΕΟΦ την Δευτέρα το βράδυ.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με την ιδιαιτερότητα της νέας απόφασης - Λιγότερες ενστάσεις ζητά η βιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στόχος της Επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση (η οποία είναι πιθανό να επαναληφθεί και την Πέμπτη) άμεσα και να εκδοθεί δελτίο τιμών Φαρμάκων μέχρι τέλος του μήνα.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τονίζουν με έμφαση, πως θα πρέπει να γίνει πραγματικά λεπτομερής και ενδελεχής δουλειά στην διάρκεια των συνεδριάσεων, ώστε να μην έχουμε πολλές ενστάσεις μετά την έκδοση του δελτίου τιμών. Το ίδιο επιθυμεί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών καθηγητής Γιάννης Φίλος, ο οποίος αναφέρει στο onMed, ότι όσο λιγότερες ενστάσεις, τόσο το καλύτερο.

Το δελτίο τιμών του Μαίου (το επόμενο αναμένεται να εκδοθεί τον Νοέμβριο) έχει την ιδιαιτερότητα αυτήν την φορά, των νέων μειωμένων τιμών, μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Απριλίου «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», ορίζεται στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι «έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στο νέο δελτίο τιμών, η αναμενόμενη μείωση τιμής να έχει ανώτατο όριο και να είναι διαχειρίσιμη, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, διευκολύνοντας τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και αποτρέποντας το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο η ανησυχία παραμένει καθώς τα επόμενα δελτία τιμών προβλέπεται να φέρουν νέες μειώσεις, με αποτέλεσμα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα να αποσυρθούν από την αγορά και οι ασθενείς να μην βρίσκουν το γνωστό τους φάρμακο, το οποίο πολύ πιθανό να αντικατασταθεί από ένα νεότερο και ακριβότερο.

Ένα άλλο θέμα που υπάρχει σε εκκρεμότητα, είναι οι τιμές των νέων – καινοτόμων φαρμάκων καθώς δεν έχει εκδοθεί δελτίο από τον περασμένο Οκτώβριο. Τον Οκτώβριο είχε εκδοθεί να θυμίσουμε δελτίο τιμών, το οποίο περιελάμβανε ό,τι καινοτόμο φάρμακο είχε κυκλοφορήσει μέχρι και τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Εκδόθηκαν οι δύο αποφάσεις για ττην τιμολόγηση και το νοσ. clawback - Και στο βάθος Δελτίο Τιμών

Υπεγράφησαν οι δύο αποφάσεις για το φάρμακο - Τι δηλώνει η ηγεσία του υπ. Υγείας στο onMed

Ξανθός: Διαπραγμάτευση με την φαρμακοβιομηχανία, για αποδεκτές τιμές αποζημίωσης στα ΦΥΚ