ΦΑΡΜΑΚO

Με 10 άδειες μέχρι το 2020, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την αδειοδότηση των φαρμακείων

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείων σε ιδιώτες, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με 10 άδειες μέχρι το 2020, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την αδειοδότηση των φαρμακείων

Σύμφωνα με την απόφαση, με την μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός ο οποίος θα πρέπει να έχει μερίδιο τουλάχιστον 20% θα μπορούν πλέον να δίδονται οι άδειες ίδρυσης φαρμακειών και σε ιδιώτες.

Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων θα χορηγούνται σε φαρμακοποιούς (άνδρες ή γυναίκες) κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες της Ελλάδας ή κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και θα δηλώνονται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός 60 ημερών από την λήψη της.

Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δεν θα χορηγείται σε νομικά πρόσωπα εκτός εάν πρόκειται για συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται προηγούμενη αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ.

Σύμφωνα με την γενική παρατήρηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΦΣ, παραμένει η απαγόρευση οι ιδιώτες μη φαρμακοποιοί να αποκτούν με οποιαδήποτε τρόπο (συστέγαση ή κατ’ εξαίρεση συστέγαση) άδεια ιδρύσεως φαρμακείου των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.

2178d9102ef80b9752cf621183133045 L

Άλλες παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας έχουν ως εξής:

- Στην αίτηση για την χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου θα πρέπει να αναφέρεται ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου, στην περίπτωση της χορήγησης της συγκεκριμένης άδειας.
- Ο εν λόγω υπεύθυνος φαρμακοποιός εγγράφεται υποχρεωτικά στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.
- Δεν μπορεί να δηλώνεται φαρμακοποιός ως υπεύθυνος για περισσότερα από ένα (1) φαρμακεία, ανεξαρτήτως εάν το φαρμακείο αυτό είναι το κατάστημα της έδρας ή το υποκατάστημα της ίδιας ή διαφορετικής ατομικής επιχείρησης ή εταιρείας.

- Κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου.
- Θεσπίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο με ανώτατο όριο για το 2020 οι δέκα (10) άδειες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ , για το 2016 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις έξι αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2017 μέχρι επτά για το 2018 μέχρι οκτώ, για το 2019 μέχρι εννιά και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο.

- Παραμένει η πρόβλεψη ότι για την χορήγηση των αδειών ίδρυσης φαρμακείων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 36 του Ν. 3918/2011, ήτοι κατ’ αρχήν σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και, όπου αυτές δεν υπάρχουν, σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων και, όπου δεν υπάρχουν τοπικές ή δημοτικές κοινότητες, ούτε δημοτικές ενότητες, σε επίπεδο δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄).

- Τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν είτε ως ατομικές επιχειρήσεις είτε ως εμπορικές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας.

- Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων. Οι ατομικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν υποκαταστήματα, εφόσον όμως έχει χορηγηθεί χωριστή άδεια ιδρύσεως για το υποκατάστημα. Η άδεια ιδρύσεως του υποκαταστήματος προσμετράται στο σύνολο των αδειών που δικαιούται ένα πρόσωπο να λάβει σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2.
- Ακριβές αντίγραφο του καταστατικού των εταιρειών καθώς και το ΦΕΚ της δημοσίευσής του, εφόσον πρόκειται για ΕΠΕ, κατατίθεται στη Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων της κατά τόπον αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την καταχώριση της εταιρείας και του καταστατικού της στο ΓΕΜΗ. Το ίδιο ισχύει και για τις τροποποιήσεις του εταιρικού καταστατικού και όλες τις μεταβολές της εταιρείας.

a8b781b412878105b5a4ac7228cb9e41 L


- Θεσπίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός εταιρειών στις οποίες κάθε εταίρος και φαρμακοποιός που διατηρεί ατομική επιχείρηση λειτουργίας και εκμετάλλευσης φαρμακείου, μπορεί να συμμετέχει, με ανώτατο όριο τις δέκα (10) συνολικά προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες εκμετάλλευσης φαρμακείου μέχρι το 2020.
- Καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη φαίνεται εκ πρώτης ότι βούληση του Νομοθέτη είναι να μην υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή του τρίτου (ιδιώτη μη φαρμακοποιού, ή φαρμακοποιού) στο εταιρικό κεφάλαιο των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου με οιοδήποτε ποσοστό.
- Καθώς επίσης δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη φαίνεται εκ πρώτης ότι βούληση του Νομοθέτη είναι να μην υπάρχει περιορισμός ως προς το πρόσωπο του διαχειριστή/νόμιμου εκπρόσωπου των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου.
Φαίνεται ότι διαχειριστής/νόμιμος εκπρόσωπος δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο αδειούχος φαρμακοποιός, αλλά ένας εκ των εταίρων/μετόχων.
- Κάθε παράβαση των διατάξεων της ΚΥΑ συνεπάγεται την αυτεπάγγελτη ανάκληση της άδειας ίδρυσής του φαρμακείου από την αρμόδια για τη χορήγηση της αρχή.

Τέλος η χορήγηση άδειας ίδρυσης δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια .

Κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο, οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα αναρτούν στο διαδίκτυο στις οικείες ιστοσελίδες τους τις υπάρχουσες, κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους, κενές θέσεις φαρμακείων. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου αντίστοιχα θα υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή οι αιτήσεις για την άδεια ίδρυσης όσων έχουν τα νόμιμα προσόντα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου.

Διαβάστε ακόμη:

Λουράντος για απελευθέρωση ΓΕΔΙΦΑ: Kανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου

Ρύθμιση για το ωράριο με στόχο την βιωσιμότητα του φαρμακείου της γειτονιάς, φέρνει ο Ξανθός

Σχέδιο Φαρμακευτικής Πολιτικής παραδίδει στον Ανδρέα Ξανθό ο ΠΦΣ - Κομβικός ο ρόλος του φαρμακείου