ΦΑΡΜΑΚO

Ανάγκη Στρατηγικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη της αυτοθεραπείας & αυτοφροντίδας στην Ελλάδα

Την ανάγκη να δημιουργηθεί μία Στρατηγική Συμμαχία με την συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακοποιών και όλων των stakeholders, προκειμένου να δημιουργήσουν τις ικανές εκείνες συνθήκες, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η αυτοθεραπεία στην χώρα μας, επισημαίνει στον onMed ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ κ. Βασίλης Σερέτης με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της AESGP που πραγματοποιείται 1 και 2 Ιουνίου στο Καβούρι, στο Divani Apolon με χορηγό επικοινωνίας το onMed.

Ανάγκη Στρατηγικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη της αυτοθεραπείας & αυτοφροντίδας στην Ελλάδα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το ίδιο μήνυμα έστειλε ο κ. Σερέτης και στην έναρξη του συνεδρίου, προσθέτοντας, ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας και αυτοθεραπείας στην χώρα μας, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε, είναι μεγάλα, για τον ασθενή, το σύστημα υγείας αλλά και την βιομηχανία.

Την άποψη του προέδρου της ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης) ώστε να ξεκινήσει ένα γόνιμος διάλογος όλων των ενδιαφερομένων με σεβασμό πάντα στην δημόσια υγεία και στον ασθενή, ενστερνίζεται και ο γενικός Διευθυντής της Εταιρείας κ. Γεώργιος Δόκιος, ο οποίος το επεσήμανε με έμφαση και στην δική του ομιλία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) κ. Ian Smits χαρακτήρισε το κομμάτι της αυτοφροντίδας και του κλάδου αυτού, ως πολύ μεγάλο και δαιδαλώδες και η έμφαση και ανάγκη των πολιτών για αυτοθεραπεία θα πρέπει να γίνει με σωστά βήματα. Αναφέρθηκε στη δυναμική των φαρμακοποιών και φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη, καταθέτοντας τα εξής στοιχεία:

Στην Ευρώπη σήμερα, καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία 46 εκατ. άτομα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε, ότι στην Ευρώπη σήμερα εργάζονται 400.000 φαρμακοποιοί και υπάρχουν 160.000 φαρμακεία. Η πρόκληση του κλάδου είναι μεγάλη όπως τόνισε, ενώ στην συνέχεια, αναφέρθηκε στους λόγους γιατί να εμπιστευτούν έναν φαρμακοποιό οι πολίτες για θέματα αυτοθεραπείας:
Γιατί διαθέτει εμπειρία, είναι περισσότερο αποδεκτός στην κοινότητα, αποτελεί το σημείο κλειδί μεταξύ της βιομηχανίας και της δημόσιας υγείας και είναι ο τελευταίος τον οποίο θα δει ο ασθενής, προτού λάβει την θεραπεία του, σημείωσε.

Υπογράμμισε τέλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ότι η φαρμακευτική φροντίδα, είναι φθηνή.

3a5e505965f0990db8679388eb1de7ab L

Ο Michael Becker, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας φαρμακευτικών παρασκευαστών, αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που προσδίδουν τα ΜΗΣΥΦΑ ή OTC στην γερμανική αγορά , όχι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για τον καταναλωτή και για το σύστημα υγείας. Ο κ. Becker αναφέρθηκε στις 4 λέξεις που χαρακτηρίζουν τον χώρο της αυτοθεραπείας: πρόληψη, ευζωία, εμπιστοσύνη και συμβουλή.

Στον αντίποδα των παραπάνω ομιλών, η εκρηκτική ομιλία του αντιπροέδρου του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννη Δαγρέ, έδωσε έναν δυναμικό τόνο στο συνέδριο. Το φαρμακείο, αποτελεί τον μοναδικό ασφαλή χώρο για έναν ασθενή, να αγοράσει το φάρμακό του, τόνισε με νόημα, προσθέτοντας ότι το πέρασμα στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και στην αυτοθεραπεία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό στον ασθενή και στην δημόσια υγεία.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι πάνω από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν από παρενέργειες στην Β. Αμερική, καθώς αγοράζουν ανεξέλεγκτα φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό τους πριν. Έχει μεγάλη σημασία η χρήση των σκευασμάτων αλλά και η επάρκεια της επιστημονικής κοινότητας, επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη:

Λουράντος για απελευθέρωση ΓΕΔΙΦΑ: Kανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου

Απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ: 216 σκευάσματα θα διατίθενται και εκτός φαρμακείων

Βασ. Σερέτης: Ναι στην αυτοθεραπεία, για την βιωσιμότητα του συστήματος & την τόνωση της οικονομίας

Η αυτοφροντίδα «δια χειρός φαρμακοποιού» μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή και το σύστημα υγείας - Συνέντευξη Δόκιου