ΦΑΡΜΑΚO

Μανιφέστο 5 σημείων για την συνεργασία βιομηχανίας και φαρμακοποιών από τον ΕΦΕΧ

Μανιφέστο 5 σημείων το οποίο θα εστιάζει στην ανάγκη για αγαστή συνεργασία μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και φαρμακοποιών, θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης). 

Μανιφέστο 5 σημείων για την συνεργασία βιομηχανίας και φαρμακοποιών από τον ΕΦΕΧ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το προεδρείο της ΕΦΕΧ θα παρουσιάσει την πρότασή του για την δημιουργία Μανιφέστου, με αφορμή την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ το 2017.

Βασικός άξονας της στρατηγικής αυτής συμμαχίας, όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ κ. Βασίλειος Σερέτης, είναι η εκπαίδευση των φαρμακοποιών προκειμένου να περάσουν στο επόμενο στάδιο, που είναι η αντίστοιχη εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα αυτοφροντίδας και αυτοθεραπείας. Φυσικά η εκπαίδευση αυτή, θα πρέπει να είναι διαρκής, αφού τα θέματα υγείας και αυτοθεραπείας είναι ανεξάντλητα και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική ενημέρωση για κάθε αντίστοιχη θεραπεία.

Κατά την διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνέδριο της AESGP που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Ιουνίου στο Καβούρι, στο Divani Apolon με χορηγό επικοινωνίας το onMed, τόσο ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ κ. Β. Σερέτης, όσο και ο γενικός διευθυντής κ. Γεώργιος Δόκιος, αναφέρθηκαν στα οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας και αυτοθεραπείας στην χώρα μας, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε, τα οποία είναι μεγάλα, για τον ασθενή, το σύστημα υγείας αλλά και την βιομηχανία.

Φυσικά η αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων, προκειμένου να μάθουν να χειρίζονται σωστά ζητήματα αυτοθεραπείας απαιτεί χρόνο και σωστή εκπαίδευση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές, το φαρμακείο, αποτελεί τον μοναδικό ασφαλή χώρο για έναν ασθενή, να αγοράσει το φάρμακό του, προσθέτοντας ότι το πέρασμα στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και στην αυτοθεραπεία, θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό στον ασθενή και στην δημόσια υγεία.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι πάνω από 15.000 άνθρωποι πεθαίνουν από παρενέργειες στην Β. Αμερική, καθώς αγοράζουν ανεξέλεγκτα φάρμακα χωρίς να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό, ή τον φαρμακοποιό τους πριν. Έχει μεγάλη σημασία η χρήση των σκευασμάτων αλλά και η επάρκεια της επιστημονικής κοινότητας, επεσήμανε.

Δεδομένης της μεγάλης διασποράς των ελληνικών φαρμακείων στην επικράτεια (καθώς αντιστοιχούν 84,06 φαρμακεία ανά 100.000 πληθυσμού, όταν στη Δανία - που διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό- αντιστοιχούν 6,55 φαρμακεία, στην Ολλανδία 11,8 και στην Κύπρο που είναι στη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα, αντιστοιχούν 55) και του σημαντικού επιστημονικού ρόλου των φαρμακοποιών, όπως επεσήμανε ο κ. Δαγρές στην ομιλία του, η Ελλάδα απολαμβάνει την υψηλότερη Πρόσβαση και Ποιότητα (ασφάλεια / απόδοση σε χρήση) Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στην Ευρώπη, με τις καλύτερες τιμές .

Τα πλεονεκτήματα του φαρμακείου για την βιομηχανία που ασχολείται με τον κλάδο των OTC, είναι τα εξής, όπως επεσήμανε στην συνέχεια ο κ. Δαγρές:

1. Προσβασιμότητα αγοράς
Μόνο τα φαρμακεία παρέχουν την καλύτερη προσβασιμότητα σε ΜΗΣΥΦΑ (απώλεια ευκαιρίας πώλησης λόγω δυσκολιών πρόσβασης = καμία). (Ο καθένας μπορεί να πάρει OTC στο φαρμακείο της γειτονιάς του: - Όπου ζει, ή βρίσκεται, σε όλη την Ευρώπη - Κάθε φορά που χρειάζεται ένα OTC είναι διαθέσιμο 24/7 και αμέσως).

2. Ασφάλεια χρήσης
Το μόνο μέρος που παρέχει τα απαιτούμενα υψηλά πρότυπα για την ασφαλή χρήση των ΜΗΣΥΦΑ. (Κίνδυνοι για τραγικά περιστατικά που οφείλονται σε χρήση από σημεία λιανικής πώλησης, που μπορεί να έχει νομικές ή δικαστικές επιπτώσεις , έξοδα, μαζική κάλυψη από media, έναρξη δημόσιας συζήτησης για εισαγωγή νέων νομοθετικών περιορισμών = Ασήμαντοι).

3. Αποδοτικότητα χρήσης
Το μόνο μέρος που παρέχει τις απαιτούμενες υψηλές προδιαγραφές για την αποδοτική χρήση των ΜΗΣΥΦΑ. Η αποδοτικότητα οδηγεί στην εμπιστοσύνη και την προτίμηση όσο και η ασφάλεια. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στην πεποίθηση των ανθρώπων να προτιμά τα OTCs σε σύγκριση με άλλες εύκολες στην πρόσβαση θεραπείες όπως τα συμπληρώματα διατροφής.

4. Συνεργασία αξιόπιστη και επωφελής
Η συνεργασία με τα Φαρμακεία, σε σύγκριση με το λιανικό εμπόριο παρέχει στη βιομηχανία των OTC :
- υψηλότερα περιθώρια κέρδους,
- λιγότερους κινδύνους στις συμφωνίες συνεργασίας.

5. Κύρος
Η προσβασιμότητα σε προϊόντα αποκλειστικά διατιθέμενα στα Φαρμακεία κάνει αυτόματα τους ανθρώπους πιο πιστους, πράγμα που οδηγεί σε πιο σταθερες και εγγυημένες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς και σε ασφάλεια / προστασία από τον ανταγωνισμό άλλων που επιθυμούν να θεωρούνται πρωτογενή προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης. Το φαρμακείο ως ένα παγκόσμιο σύμβολο σημαίνει για τους καταναλωτές: εμπιστοσύνη στην επιστήμη, μοναδικότητα στις επιλογές, αξιοπιστία στην ηθική.

Διαβάστε ακόμη:

Ανάγκη Στρατηγικής Συμμαχίας για την ανάπτυξη της αυτοθεραπείας & αυτοφροντίδας στην Ελλάδα