ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός από Λουξεμβούργο: Πολιτική προτεραιότητα η πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα

Πολιτική προτεραιότητα αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση, η καθολική πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, παρά την δυσχερή ύφεση, επεσήμανε με έμφαση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εισήγησή του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της 17ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ξανθός από Λουξεμβούργο: Πολιτική προτεραιότητα η πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα

Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε, αναζητούμε διακρατικές συνέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε, μέσα από μηχανισμούς κοινής διαπραγμάτευσης, την ευχερή πρόσβαση των ασθενών μας σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας, στο περιθώριο της συνεδρίασης, απηύθυνε πρόσκληση στους ομολόγους του να επισκεφθούν τον Ιούλιο την Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακο καθώς όπως είπε, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο.

Αναλυτικά, η εισήγηση του υπουργού Υγείας έχει ως εξής:

«Θα θέλαμε να συγχαρούμε την Ολλανδική προεδρία για την ιδιαίτερα θαρραλέα πρωτοβουλία της να ανοίξει έναν ευρωπαϊκό διάλογο για το θέμα του φαρμάκου, θίγοντας ζητήματα δύσκολα και ακανθώδη αλλά κρίσιμα για το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ευρώπη, όπως η καταχρηστική προστασία της πατέντας, οι απρόσιτες τιμές σε καινοτόμα φάρμακα, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή γενοσήμων και biosimilars, οι αποσύρσεις φθηνών φαρμάκων από την αγορά και γενικότερα τα εμπόδια στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Τα προβλήματα αυτά αποκτούν άλλη διάσταση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λόγω των μέτρων λιτότητας έχει υποβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη. Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ανακοίνωσε ότι το 2014 το 11,3% του πληθυσμού δεν πήρε τα φάρμακα του εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας, με αδιαμφισβήτητο κόστος ανθρώπινης υγείας, απώτερων δαπανών περίθαλψης, κοινωνικής συνοχής και σε τελευταία ανάλυση Δημοκρατίας.

Συντασσόμαστε πλήρως με την προσέγγιση του φαρμάκου ως μείζονος σημασίας κοινωνικού αγαθού και όχι ως απλού καταναλωτικού προϊόντος και συμφωνούμε απόλυτα με την επισήμανση για την αποτυχία της αγοράς να λειτουργήσει με όρους κοινωνικού συμφέροντος και Δημόσιας Υγείας.
Πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα όλων να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε φάρμακα που θεραπεύουν, ανακουφίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Είναι πλέον κοινός τόπος πως οφείλουμε να οργανώσουμε ένα συστηματικό διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών που οδηγούν σε στρεβλώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες στο πεδίο της διαθεσιμότητας, τιμολόγησης, αποζημίωσης και προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούμε διακρατικές συνέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε, μέσα από μηχανισμούς κοινής διαπραγμάτευσης, την ευχερή πρόσβαση των ασθενών μας σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης. Μόνο μέσα από την διαφανή και ισότιμη συνεργασία μας μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώση και πληροφορίες, να προωθήσουμε την έρευνα και τις επενδύσεις, να αξιολογήσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Συνάντηση Ξανθού με ομολόγους του

Εν τω μεταξύ, μετά το πέρας της συνόδου του Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε συνάντηση με τους ομολόγους του των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και πιο συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Η συνάντηση αυτή ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το θέμα της διακρατικής συνεργασίας με στόχο την αναζήτηση κοινών προσεγγίσεων στην πολιτική του φαρμάκου.

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις διαφορετικές ταχύτητες τόσο στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και την ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA), όσο και στη διαπραγματευτική εμπειρία των επιμέρους κρατών. Επεσήμανε πως χρειάζεται ανοιχτή και ισότιμη συνεργασία των χωρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου συμμερίζονται την προτεραιότητα στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, στην ποιότητα της φροντίδας και στην αναβάθμιση των δημόσιων υγείας. Επεσήμανε πως είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας της δημοκρατίας να μην επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο και αναγνώρισε την αναγκαιότητα αναθεώρησης των κανόνων ενός παιχνιδιού που δεν είναι ισότιμο και δίκαιο.

Με το πρόταγμα μιας περιφερειακής δικτύωσης των χωρών του Νότου, ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους ομολόγους του σε μία συνάντηση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Αθήνα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της κοινής αυτής προσπάθειας.