ΦΑΡΜΑΚO

Λουράντος: Με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ πλήττεται η δημόσια υγεία και ο κλάδος - Θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη

Σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες με την «δήθεν» απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΗΣΥΦΑ ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου που αφορά τα επονομαζόμενα ΓΕΔΙΦΑ, ενώ και ο φαρμακευτικός κλάδος όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

 

Λουράντος: Με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ πλήττεται η δημόσια υγεία και ο κλάδος - Θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη

Οι επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι και οικονομικές, τόνισε ο κ.Λουράντος προσθέτοντας, πως σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση, η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωσή τους. Πριν όμως θα πρέπει να πατάξει τα φαινόμενα ανακοστολογήσεων προς τα πάνω, προκειμένου αργότερα να φανούν μειωμένες οι τιμές.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά όργανα, θα προσφύγει κατά των αποφάσεων που έχουν ληφθεί όλα τα χρόνια αυτά και που αποδεδειγμένα έχουν απορρυθμίσει τον φαρμακευτικό κλάδο.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ επανέλαβε ότι πως τα φάρμακα αυτά, έχουν σοβαρές αντενδείξεις και η άκριτη χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παρενέργειες. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την εφεδρίνη, που χρησιμοποιείται ευρέως ως ρινικό αποσυμφορητικό (χορηγείται ως ΜΥΣΥΦΑ) και αντενδείκνυται ή χρειάζεται ειδικές προφυλάξεις σε συγχορήγηση με φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ανάλογα, σοβαρές αντενδείξεις και παρενέργειες έχουν δραστικές ουσίες που περιέχονται σε ΜΥΣΥΦΑ (ορλιστάτη, ρανιτιδίνη, λοπεραμίδη, βισακοδύλη, ακυκλοβίρη κ.λπ.). Θα μπορούσε να αφιερώσει κάποιος πολλές σελίδες για να τις απαριθμήσει όλες.

Σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Times, το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης. Η διάθεση όλων αυτών των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται άκριτα.

413fe5208b365789e79ee00003a4177c L

Επομένως η συμβουλή του επιστήμονα φαρμακοποιού ή του γιατρού είναι απαραίτητη και καθοριστική. Εξάλλου η σχέση φαρμακείου – φαρμακοποιού αποτελεί την εγγύηση για την χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σας υπενθυμίζω – επεσήμανε ο κ. Λουράντος- την ανακοίνωση του ΕΟΦ για την διακίνηση επικίνδυνου προϊόντος με την ονομασία GcMAF
«Το GcMAF ισχυρίζεται ότι θεραπεύει ασθένειες όπως το AIDS, διαφόρους τύπους καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, οστεοπόρωση, αυτισμό, ερυθηματώδη λύκο, κ.α.»

Και η ανακοίνωση συνεχίζει : «Η διακίνησή του GcMAF γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, από διάφορες ιστοσελίδες με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μέσω διαφόρων «κλινικών» στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. Η υπόθεση διερευνάται από τις βρετανικές αρχές, και ο ΕΟΦ βρίσκεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τo συγκεκριμένο να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.»

0e1ca1e1b06db9eab26ac31cd78029a6 L

Οι νομοθετικές «πρωτοβουλίες» της Κυβέρνησης, συνεχίζει ο κ. Λουράντος, εγκυμονούν κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έρχονται μέσα από την καταστροφή υγιών κλάδων όπως είναι ο φαρμακευτικός. Την ώρα μάλιστα που η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ (DAF/COMP/GF 18-Mar-2014) σελ 6 αναφέρει πως «οι μελέτες δεν αποδεικνύουν καμιά μείωση μετά την απελευθέρωση των τιμών στα ΟΤC» ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «η κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, φαίνεται πως ωφέλησε την προσβασιμότητα των αστικών πληθυσμών και συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών»

Το φαρμακείο αποτελεί τον κόμβο ασφαλείας στην διακίνηση των φαρμάκων και ο φαρμακοποιός τον απαραίτητο σύμβουλο για θέματα υγείας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ και συνέχισε:

Για το δε υποτιθέμενο θέμα της προσβασιμότητας μελέτη της Stochasis αναφέρει πώς :

- Η Δανία εμφανίζει τη χαμηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο, ενώ η Ελλάδα την υψηλότερη. Επομένως όταν έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία, σε τι θα ωφελήσει το υποτιθέμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ; αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΦΣ
Αυτο το συνδυασμό δεν μπορεί κανείς να τον απορρίψει. Όποια μέτρα λαμβάνονται στο κλίμα του εικονικού ανταγωνισμού είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία η πορεία είναι αντίστροφη. Δηλαδή επιστρέφουν στα φαρμακεία μετά από ενδείξεις ότι αυξάνονται τα προβλήματα υγείας και οι νοσηλείες λόγω υπερκατανάλωσης, κατέληξε ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Τρανή απόδειξη οι «δεύτερες σκέψεις» της Εσθονίας, της Νορβηγίας, της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας , όπως ξεκάθαρα δήλωσε η Γενική Γραμματέας της PGEU. Tην ώρα που στην Ευρώπη οι απελευθερώσεις, αντιστρέφονται, στην Ελλάδα οι «εγκέφαλοι» στην Ελλάδα προχωρούν σε απελευθερώσεις, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ στην συνέντυξη τύπου.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται η υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των 216 ΓΕΔΙΦΑ

ΓΕΔΙΦΑ: Απάντηση Ξανθού στο ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των 216 φαρμάκων - Και εσείς το ψηφίσατε

«Τονωτική ένεση» 160 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη, από την διεύρυνση κατά 5% της λίστας ΜΗΣΥΦΑ