ΦΑΡΜΑΚO

Έρχεται η υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των 216 ΓΕΔΙΦΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπουργική απόφαση για τα ΓΕΔΙΦΑ και τον τρόπο διάθεσης - εκτός φαρμακείων- των 216 εν λόγω σκευασμάτων, που σηματοδοτούν την πρώτη ουσιαστικά απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ.

Έρχεται η υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση των 216 ΓΕΔΙΦΑ

Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, επισήμανση, συνθήκες και όρους ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους δανειστές και περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες στην Βουλή, υπήρξε έντονη αντίδραση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να δίνει τις εξής απάντηση:

«Η δυνατότητα πώλησης τους (των ΓΕΔΙΦΑ) και εκτός φαρμακείου συμπεριελήφθη στο νόμο 4336/2015 (δανειακή συμφωνία-3ο Μνημόνιο) που υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και αυτό που εκκρεμούσε ήταν η εφαρμοστική διάταξη. Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν, διατηρώντας την πολιτική θέση για την ανάγκη ασφαλούς διάθεσης των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, κατάφερε να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» και να κάνει αποδεκτή την παραμονή του 87% των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία από Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ, στην οποία μετείχε και συμφώνησε εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μόνο για το υπόλοιπο 13% που ονομάζονται πλέον ΓΕΔΙΦΑ και μπορούν με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία να διατεθούν χωρίς τις οδηγίες του φαρμακοποιού (στην πλειοψηφία τους είναι εύχρηστα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, φάρμακα τοπικής χρήσης, υπακτικά, στοματικά διαλύματα κλπ και μάλιστα σε μειωμένη δοσολογία) προβλέπεται η διάθεση τους και εκτός φαρμακείου.

Διαβάστε ακόμη:

ΓΕΔΙΦΑ: Απάντηση Ξανθού στο ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των 216 φαρμάκων - Και εσείς το ψηφίσατε

«Τονωτική ένεση» 160 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη, από την διεύρυνση κατά 5% της λίστας ΜΗΣΥΦΑ