ΦΑΡΜΑΚO

Η πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχεται δημόσια ότι τα Συνέδρια προκαλούν αύξηση των δαπανών

Την χθεσινή απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων η οποία μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που έχουν λάβει παροχές από τις φαρμακευτικές εταιρείες, σχολίασε την Πέμπτη η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου, στα πλαίσια του συνεδρίου του «Pricing and Reimbursement» που οργανώνει ο όμιλος Μπούσια, λέγοντας ότι «Τα συνέδρια τύπου Β, προκαλούν αύξηση της δαπάνης και πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας».

Η πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχεται δημόσια ότι τα Συνέδρια προκαλούν αύξηση των δαπανών

Στο περιθώριο του συνεδρίου, το onMed μίλησε με την κυρία Αντωνίου ρωτώντας την γιατί έχει αργήσει να γνωμοδοτήσει η διοίκηση του ΕΟΦ, καθώς η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τις παροχές τους προς τους φορείς και τους επαγγελματίες Υγείας με τις σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους, είναι σήμερα 30 Ιουνίου. Μην βιάζεστε, απάντησε η κυρία Αντωνίου, δεν έχει κριθεί ακόμη κάτι, άλλωστε βρισκόμαστε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον μέχρι χθες, ο ΕΟΦ όπως είπε, ανέμενε την Γνωμοδότηση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.

Υπάρχει ένοντος προβληματισμός πάντως από την πλευρά του ΣΦΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας γενικόετρα, γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να αποφασίσει ο ΕΟΦ τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα.

Στην συνέχεια, αναφερόμενη στην διαδικασία τιμολόγησης, υπογράμμισε, ότι ακολουθεί συγκεκριμένη ροή εργασίας από τον ΕΟΦ, ξεκινώντας από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας και καταλήγοντας στην Επιτροπή Τιμών. Υπάρχουν στρεβλώσεις χρόνων που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις και σαφώς επηρεάζει την τιμολόγηση, σημείωσε, προσθέτοντας, ότι στόχος είναι o εξορθολογισμός των γενοσήμων και η δίκαιη τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει, ότι οι προσπάθειες γίνονται από έναν αποδεκατισμένο ΕΟΦ, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Οι τρεις άξονες εξορθολογισμού δαπανών, σύμφωνα με την κυρία Αντωνίου είναι οι εξής:

- Τιμολογιακή πολιτική

- Πολιτική αποζημίωσης

- Δίκαιo σύστημα rebates/clawback

«Με άριστα το 100 βάζουμε βαθμό 70 στην αποτελεσματικότητα του ΕΟΦ» είπε με διάθεση αυτοκριτικής η κυρία Αντωνίου.

«Για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούνται χρόνια, καθώς οι στρεβλώσεις είναι κι αυτές αποτέλεσμα πολλών ετών. Έχουμε όμως τη θέληση να βρούμε λύσεις. Με μια υπουργική απόφαση δύο σελίδων δεν λύνονται τα προβλήματα. Η πολυπλοκότητα του θέματος μας οδηγεί σε πολυσέλιδες υπουργικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρεμβάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων» ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΟΦ.

«Έμμεσες παρεμβάσεις και τηλέφωνα δεν χρειάζονται για να γίνει η δουλειά των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο Οργανισμός διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να κλείσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας» τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΦ, σημειώνοντας ακόμη, ότι αν και δουλεύουμε με ένα σύστημα one size, ο ΕΟΦ προσπαθεί για μια σταθερή και συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική.

Διαβάστε ακόμη:

Το clawback γονατίζει τις φαρμακοβιομηχανίες, το σύστημα, ενώ απειλεί και τους ασθενείς