ΦΑΡΜΑΚO

Αποστολίδης: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει προβλέψιμο περιβάλλον & απλό σύστημα τιμολόγησης - αποζημίωσης

Την ανάγκη για ένα σταθερό, προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας στο συνέδριο της Boussias «Pricing & Reimbursement - Τιμολόγηση και Αποζημίωση», σημειώνοντας ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν 1 στα 4 φάρμακα δωρεάν, λόγω των εισπρακτικών μέτρων και αυτό δεν είναι καθόλου βιώσιμο για τη φαρμακοβιομηχανία.

Αποστολίδης: Η φαρμακοβιομηχανία θέλει προβλέψιμο περιβάλλον & απλό σύστημα τιμολόγησης - αποζημίωσης

«Η αύξηση χρονίων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης και συνέχισε:

«Έχουμε αύξηση δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης. Πρέπει να εφαρμοστούν Αρχεία Ασθενών και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα προκειμένου να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης».

«Το φάρμακο αποτελεί πλέον μόνο το 15 % των συνολικών δαπανών υγείας. Πρέπει να δούμε και τα άλλα κέντρα κόστους που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%», τόνισε ο κ. Αποστολίδης, προσθέτοντας, ότι αναμένουμε στη αγορά 7.000 νέα φάρμακα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθεί όπως στο εξωτερικό η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.

«Η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς σε πολλές χώρες. Χρειαζόμαστε ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης. Συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και το Σύστημα Υγείας ,για άμεση πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Διαβάστε ακόμη:

Το clawback γονατίζει τις φαρμακοβιομηχανίες, το σύστημα, ενώ απειλεί και τους ασθενείς

ΕFPIA/ΣΦΕΕ για Brexit: Οι νέες αποφάσεις να θέτουν στο επίκεντρο τον ασθενή