ΦΑΡΜΑΚO

Ο ΣΦΕΕ αναμένει τις τελικές αποφάσεις για την δημοσιοποίηση παροχών, ζητώντας διαφάνεια

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων από τον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας που αφορούν στην δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που έχουν λάβει παροχές από φαρμακευτικές εταιρείες, τελεί ο ΣΦΕΕ, καθώς σήμερα 30 Ιουνίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία για το ζήτημα αυτό.

Ο ΣΦΕΕ αναμένει τις τελικές αποφάσεις για την δημοσιοποίηση παροχών, ζητώντας διαφάνεια

Ο ΣΦΕΕ ζητά να προχωρήσει άμεσα το θέμα καθώς για τα μέλη του, η δημοσιοποίηση, αποτελεί μείζον θέμα διαφάνειας και ρύθμισης της αγοράς και των σχέσεων μεταξύ γιατρών και φαρμακοβιομηχανίας, ενώ προβληματίζεται γιατί ο ΕΟΦ δεν έχει αντιδράσει ακόμη, καθώς η ημερομηνία λήγει την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του αναλυτικά:

«Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία, βάσει του Ν. 4316/2014 (Νόμος Βορίδη) για να δημοσιοποιήσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες (φ/ε) τις παροχές προς τους επαγγελματίες υγείας (ΕΥ) και τους επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς (ΕΥΦ) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από αίτηση του ΙΣΑ και του ΣΦΕΕ και παρέμβαση του ΕΟΦ, σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της διάταξης, εξέδωσε χθες το απόγευμα την υπ’ αριθμ. 5/2016 Γνωμοδότησή της, η οποία καταλήγει ότι η ερμηνεία του άρθ. 66 παρ. 7 του Ν. 4316/2014 αφορά και περιορίζεται μόνο στα προωθητικά συνέδρια τύπου Β, όπως αυτά ορίζονται από την νέα εγκύκλιο (17702/2016) και εξαιρεί τα επιστημονικά συνέδρια – τύπου Α και άλλες παροχές.

Οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ εναρμονίζονται πλήρως με τις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωσή τους, παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, σε όποια σχετική Οδηγία εκδώσει ο ΕΟΦ. Ως εκ τούτου, επιφυλάσσονται σε επικαιροποιημένη δημοσιοποίηση και τελούν εν αναμονή των οριστικών οδηγιών των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης, που προσδοκούμε να είναι άμεση για να είναι εφικτή η ορθή εφαρμογή του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με την πλήρη δημοσιοποίηση ως όριζε ο Ν. 4316/2014, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και ο Κώδικας Δημοσιοποίησης της EFPIA. Η δημοσιοποίηση είναι ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ τάσσονται υπέρ, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύεται η επένδυση και η δέσμευση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας προς όφελος του ασθενή και ενισχύεται η διαφάνεια αυτής της σχέσης. Συμβάλει δε, στην οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών, ιατρικής κοινότητας και ελληνικής κοινωνίας».

Εξάλλου, στο περιθώριο του συνεδρίου Pricing & Reimbursement, το onMed μίλησε με την πρόδρο του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου ρωτώντας την γιατί έχει αργήσει να γνωμοδοτήσει η διοίκηση του ΕΟΦ, καθώς η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να δημοσιοποιήσουν τις παροχές τους προς τους φορείς και τους επαγγελματίες Υγείας με τις σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους, είναι σήμερα 30 Ιουνίου. Μην βιάζεστε, απάντησε η κυρία Αντωνίου, δεν έχει κριθεί ακόμη κάτι, άλλωστε βρισκόμαστε σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Η πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχεται δημόσια ότι τα Συνέδρια προκαλούν αύξηση των δαπανών