ΦΑΡΜΑΚO

Ασφαλής η μείωση των αντιβιοτικών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν λιγότερα αντιβιοτικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, κρυολογήματα, πονόλαιμο κ.α.) ή ωτίτιδες, χωρίς να φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των πιο σοβαρών βακτηριακών επιπλοκών, όπως μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ασφαλής η μείωση των αντιβιοτικών για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού

Οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς και η υγεία του ασθενούς βελτιώνεται μόνη της μετά από μερικές μέρες, χωρίς να χρειάζονται αντιβιοτικά. Τα τελευταία έχουν μηδαμινή επίδραση στη διάρκεια και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε αυτές τις λοιμώξεις. Η εκτεταμένη και περιττή χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Γκάλιφορντ του King's College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 610 παθολογικά ιατρεία με περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ασθενείς στη διάρκεια άνω των δέκα ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι γιατροί χορηγούσαν λιγότερα αντιβιοτικά δεν είχαν ασθενείς με περισσότερες σοβαρές βακτηριακές επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα. Η μικρότερη χρήση αντιβιοτικών συνδεόταν μόνο με μια οριακή αύξηση στα ποσοστά πνευμονίας.

bigstock Tablets Pills Capsule Heap Mix 119417510

Υπολογίσθηκε ότι αν ένας παθολόγος με 7.000 ασθενείς μειώσει κατά 10% τη χορήγηση αντιβιοτικών στους ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις, θα υπάρξει μόνο ένα έξτρα κρούσμα πνευμονίας το χρόνο, το οποίο όμως –όταν υπάρξει– μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μείωση των αντιβιοτικών είναι πιθανό ότι θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που βιώνουν παρενέργειες. Περίπου το 10% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτικά, παθαίνουν κάποια παρενέργεια (εξανθήματα, διάρροια, εμετοί κ.α.).

«Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση των λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια στο μέλλον. Οι τρέχουσες συστάσεις είναι να αποφεύγονται τα αντιβιοτικά σε αναπνευστικές λοιμώξεις που θεραπεύονται μόνες τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αν δεν λαμβάνονται αντιβιοτικά, αυτό δεν συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για πιο σοβαρές επιπλοκές» δήλωσε ο Δρ Γκάλιφορντ.

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε ο πρώτος ασθενής με βακτήρια ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά

Ο ανθεκτικός τυφοειδής πυρετός είναι νέα παγκόσμια απειλή υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ