ΦΑΡΜΑΚO

Ένας παραμελημένος καρκινοπαθής, ταλαιπωρείται και κοστίζει περισσότερο στο σύστημα - Έρχονται 225 νέα φάρμακα

Υπό το πρίσμα της έλευσης 225 νέων φαρμάκων- κυρίως αντικαρκινικών- τα επόμενα χρόνια, της ανάπτυξης νέων στοχευμένων, αλλά «ακριβών» θεραπειών, και έχοντας ως δεδομένη μια ακραία υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, το μέλλον για την οικονομική διαχείριση του καρκίνου στην Ελλάδα φαντάζει ζοφερό, όπως και της οικονομικής κατάστασης της χώρας εν γένει.

Ένας παραμελημένος καρκινοπαθής, ταλαιπωρείται και κοστίζει περισσότερο στο σύστημα - Έρχονται 225 νέα φάρμακα

Πολύ περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς τη δραματική αύξηση των νοσηλειών για καρκίνο, κατά 60% μέσα σε μία δεκαετία! Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για «την ανάγκη νέας αρχιτεκτονικής ενός ΕΣΥ που καταρρέει, στερώντας από τους καρκινοπαθείς το δικαίωμα της απρόσκοπτης πρόσβασής σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας».

Αναζητώντας τις πραγματικές επιπτώσεις του καρκίνου στην Οικονομία, κυρίως όμως αναζητώντας λύσεις και εφικτές προτάσεις, το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης φιλοξένησε την 1η Ιουλίου τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου «Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου - Βέλτιστη Πρακτική vs. Οικονομικοί Περιορισμοί».

Το στίγμα της δύσκολης κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού Ογκολόγοι, Παθολόγοι, Ακτινολόγοι, η Πολιτεία, Δημόσιος και Ιδιωτικός Φορέας, κυρίως όμως οι ίδιοι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, έδωσε ο ένας εκ των τριών συντονιστών του Συνεδρίου, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Πάρις Κοσμίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Την τελευταία πενταετία, σε παγκόσμια κλίμακα, άρχισαν να εφαρμόζονται 70 νέες θεραπείες για πάνω από 20 διαφορετικά είδη όγκων, χωρίς πολλά από αυτά να αποζημιώνονται. Ως συνέπεια, το συνολικό κόστος θεραπείας του καρκίνου εκτινάχθηκε κατά 11,5% μόνο τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τα 107 δισ $ το 2015. Η Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, δεν βγαίνει αλώβητη. Πολύ περισσότερο εάν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο τόσες αξονικές τομογραφίες όσες και στη Γερμανία!».

aba79c083189e64524e0c4260731c946 L

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τον καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου, Ιωάννη Υφαντόπουλο, «παρά τις εξελίξεις στην ανοσοογκολογία, 32% των ασθενών δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρό, 28% δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους και, εντέλει, ο παραμελημένος ασθενής θα στοιχίσει περισσότερο στο σύστημα Υγείας, διότι η Ελλάδα είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών». Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Υφαντόπουλος ανέφερε ότι «το 6,5% του μπάτζετ για την Υγεία, στην Ελλάδα, πηγαίνει για τον καρκίνο, την ίδια ώρα που τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων ουσιαστικά δεν υφίστανται».

Καθώς, λοιπόν, όλα τα συστήματα υγείας αναγκάζονται να ασκούν περιοριστική πολιτική στους προϋπολογισμούς για την υγεία, η Ελλάδα, στη δύσκολη περίοδο που διανύει, υποχρεούται να στραφεί στην εφαρμογή μεθόδων αξιολόγησης κόστους- αποτελεσματικότητας και σε δομικές αλλαγές στη χρηματοδότηση της υγείας.

Στο ίδιο μήκος κλίμακος για εξορθολογισμό του management των νοσοκομείων και η τοποθέτηση της Διδάκτορος Ιατρικής, Όλγας Οικονόμου, υπό το πρίσμα της έλευσης 225 νέων φαρμάκων- κυρίως ογκολογικών- τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ενιαίος φορέας που θα τιμολογεί τις υπηρεσίες υγείας, ενώ χαρακτήρισε επιτυχημένο το μοντέλο κάλυψης εξωνοσοκομειακών δαπανών για τον καρκίνο, για τα έτη 2014 και 2015, το οποίο και συνεχίζεται.

Διαβάστε ακόμη:

Καθ. Γ. Υφαντόπουλος: Μεγάλες οι πληγές από το brexit σε όλη την Ευρώπη για υγεία, έρευνα, εργασία και φαρμακοβιομηχανία

Μία αριστερή Επερώτηση προς τον Ανδρέα Ξανθό, αποτυπώνει το δράμα της υγείας

ΙΣΑ: Τραγικές οι ευθύνες της ηγεσίας του υπ. Υγείας για το ρεκόρ θανάτων στις ΜΕΘ