ΦΑΡΜΑΚO

Κύρτσος & Βόζενμπεργκ: Η ΕΕ να καλύψει την δαπάνη για τους πρόσφυγες, ώστε να πάψει το clawback στην βιομηχανία

Κύρτσος & Βόζενμπεργκ: Η ΕΕ να καλύψει την δαπάνη για τους πρόσφυγες, ώστε να πάψει το clawback στην βιομηχανία

Κοινή ερώτηση απηύθυναν οι ευρωβουλευτές Γ. Κύρτσος και Ε. Βόζεμπεργκ, ζητώντας «Η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει τη φαρμακευτική δαπάνη για πρόσφυγες, μετανάστες που τώρα επιβαρύνει φορολογούμενους και φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback». 

 

Ειδικότερα, κοινή γραπτή ερώτηση κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κύρτσος και κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της νοσοκομειακής περίθαλψης των ανασφάλιστων προσφύγων, μεταναστών που επιβαρύνει τους φορολογουμένους και τη φαρμακοβιομηχανία.

Όπως υπογραμμίζουν οι δύο Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν σήμερα, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλληλεγγύης, περίθαλψη σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με το κόστος να μετακυλίεται στους Έλληνες φορολογούμενους και στις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά λόγω της ρήτρας clawback.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα θα δοθούν περίπου 509 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020 από κοινού από τα ταμεία ΤΑΜΕ (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και ΤΕΑ (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας), με 70 εκατομμύρια που έχουν ήδη αποδεσμευθεί ως προχρηματοδότηση να μένουν αναξιοποίητα.

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Κύρτσος και η κυρία Βόζεμπεργκ ζητούν να πληροφορηθούν αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συνδράμει στη χρηματοδότηση δράσεων για τη φαρμακευτική δαπάνη των προσφύγων, μεταναστών, αν η χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου περίθαλψής τους θα μπορούσε να προέλθει από την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων ΤΑΜΕ και Τ.Ε.Α., όπως επίσης και με ποιόν τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση στην υιοθέτηση της μείωσης κατά 30% της ρήτρας clawback.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο αποδέκτη κονδυλίων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Τ.Ε.Α.), τα οποία ανέρχονται περίπου σε 509 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014 - 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τέλος Ιουνίου 2016, η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει αναξιοποίητα 70.000.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί ήδη στη χώρα μας ως προχρηματοδότηση.

Αν λάβουμε υπόψη τη δεδομένη αυτή καθυστέρηση καθώς και ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προσφέρουν σήμερα, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλληλεγγύης περίθαλψη σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με το κόστος να μετακυλίεται στους Έλληνες φορολογούμενους και στις φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτα ποσά λόγω της ρήτρας clawback, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Με ποιές δράσεις θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη των προσφύγων-μεταναστών στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία;

2. Η χρηματοδότηση του εθνικού πλαισίου δράσης για την περίθαλψη ιδιαιτέρως των προσφύγων -μεταναστών θα μπορούσε να προέλθει από την αξιοποίηση των κονδυλίων ΤΑΜΕ και Τ.Ε.Α. ;

3. Με ποιό τρόπο θα παροτρύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική Κυβέρνηση στην υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να μειωθεί, σύμφωνα με το τρίτο πρόγραμμα, το clawback κατά 30% μέσα στο 2017 και 2018;».

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Προτεραιότητα η πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακα με τη χαμηλότερη δυνατή συμμετοχή

Το clawback γονατίζει τις φαρμακοβιομηχανίες, το σύστημα, ενώ απειλεί και τους ασθενείς

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen