ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη θα έχουν οι Άγγλοι, πριν την χημειοθεραπεία

Οι άνδρες στην Αγγλία θα έχουν επιτέλους πριν από την χημειοθεραπεία πρόσβαση στο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη – την οξική αμπιρατερόνη- που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη θα έχουν οι Άγγλοι, πριν την χημειοθεραπεία

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αριστεία στην Υγεία και την Περίθαλψη (NICE) συνέστησε τελικά την χρήση της οξικής αμπιρατερόνης πριν από την χημειοθεραπεία για την θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού υποτροπιάζοντος μετά την ορμονοθεραπεία καρκίνου του προστάτη (mCRPC). Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι οι επιλέξιμοι ασθενείς του NHS (Eθνικού Συστήματος Υγείας) στην Αγγλία θα έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα κανονικής πρόσβασης στην οξική αμπιρατερόνη πριν από την χημειοθεραπεία, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ήδη διαθέσιμο στους άνδρες σε 95 χώρες παγκοσμίως.

Στην Τελική Απόφαση Αξιολόγησης (FAD) του, το NICE συμπέρανε ότι η οξική αμπιρατερόνη έχει καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας για χρήση πριν από την χημειοθεραπεία σε άνδρες με mCRPC. Το NICE χρειάστηκε περισσότερα από τρία χρόνια για να συστήσει μια θεραπεία που ήταν διαθέσιμη επί αρκετά χρόνια ως συνηθισμένη θεραπευτική αντιμετώπιση πριν από την χημειοθεραπεία στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανόμενης της Γαλλίας και της Γερμανίας – και είχε εγκριθεί για χρήση στο NHS στην Σκωτία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Στην διάρκεια αυτού του διαστήματος, η Janssen πρότεινε αρκετές διαφορετικές λύσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο NHS της Αγγλίας και στο NICE ώστε να καταστεί δυνατή η έγκριση της αμπιρατερόνης για κανονική χρήση και να αφαιρεθεί από το Ταμείο Αντικαρκινικών Φαρμάκων (Cancer Drug Fund), ελευθερώνοντας πόρους για άλλα καινοτόμα νέα φάρμακα.

9adce6d43d7b2cc99737eb5bf0754414 XL

Ο Mark Hicken, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας, δήλωσε: «Αυτή η εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη αλλά ευπρόσδεκτη απόφαση σημαίνει ότι οι ασθενείς στην Αγγλία θα έχουν επιτέλους την δυνατότητα κανονικής πρόσβασης σε αυτό το καινοτόμο αντικαρκινικό φάρμακο στο NHS, αποκτώντας την ίδια δυνατότητα με τους ασθενείς πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είχαν ήδη πρόσβαση στην οξικη αμπιρατερόνη ως επιλογή πριν από την χημειοθεραπεία εδώ και αρκετά χρόνια. Εργαστήκαμε ακούραστα επί αρκετά χρόνια για να εξασφαλίσουμε ότι η οξική αμπιρατερόνη, ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εμφανίζει οφέλη ως προς την μακροπρόθεσμη επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών, θα καταστεί ευρέως διαθέσιμη στους άνδρες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή δεν την επιθυμούν και είμαστε ευτυχείς διότι αυτοί οι ασθενείς έχουν πλέον αυτή την δυνατότητα.»

«Η Janssen έχει επιτύχει να καταστήσει την οξική αμπιρατερόνη διαθέσιμη πριν από την χημειοθεραπεία στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε 95 χώρες παγκοσμίως, αλλά το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να εξασφαλιστεί η έγκριση στο Ηνωμένο Βασιλείο αναδεικνύει μια σαφή ανάγκη για αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο το NICE αξιολογεί τα καινοτόμα αντικαρκινικά φάρμακα. Ανησυχούμε για το ότι οι αλλαγές του CDF που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το NICE και το NHS της Αγγλίας θα προκαλέσουν μόνο την επιδείνωση αυτών των προβλημάτων, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς για τους ασθενείς με καρκίνο στην Αγγλία. Η Janssen θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το NICE, το NHS της Αγγλίας και το Υπουργείο Υγείας για την δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος που θα υποστηρίζει και θα βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών στην βέλτιστη φροντίδα.»

Η οξική αμπιρατερόνη έχει ήδη εγκριθεί από το NICE για κανονική χρήση σε άνδρες με mCRPC μετά από χημειοθεραπεία, όπου θεωρείται ότι έχει καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Ήταν ήδη διαθέσιμη για χρήση πριν την χημειοθεραπεία μέσω αίτησης στο CDF όπου ήταν το δεύτερο σε σειρά ζήτησης φάρμακο στο Ταμείο, επιδεικνύοντας σαφή ζήτηση από ασθενείς και ιατρούς. Τώρα οι επιλέξιμοι άνδρες στην Αγγλία θα έχουν δικαίωμα κανονικής πρόσβασης στην οξική αμπιρατερόνη στο NHS, οπότε, εφόσον χρησιμοποιείται νωρίτερα από τους ασθενείς, παρέχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, την παράταση της ζωής και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής με λιγότερη κόπωση και πόνο.

Η οξική αμπιρατερόνη είναι μια ιστορία επιτυχίας για την βιομηχανία επιστημών ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου, έχοντας ανακαλυφθεί στο Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου και δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Royal Marsden. Το φάρμακο έχει άνω των τεσσάρων ετών δεδομένα αποδεδειγμένης κλινικής αποτελεσματικότητας και ανοχής από μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος και διάρκεια μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη.

Η καθηγήτρια Heather Payne, Διευθύντρια Κλινικής Ογκολογίας στο University College Hospital του Λονδίνου, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι η οξική αμπιρατερόνη θα είναι πλέον κανονικά διαθέσιμη στο NHS για τους άνδρες με ασυμπτωματικό ή ελάχιστα συμπτωματικό εξελισσόμενο καρκίνο του προστάτη που δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί θεραπευτικά με χημειοθεραπεία. Όπως έχει διαπιστωθεί, η οξική αμπιρατερόνη όχι μόνο παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής αλλά είναι καλά ανεκτή και δίνει σε αυτούς τους ασθενείς την δυνατότητα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτά είναι πολύ ευπρόσδεκτα νέα για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, τις οικογένειές τους και τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα τους.»

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στους άνδρες. Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνου του προστάτη 47.300 άνδρες κάθε χρόνο – 40.372 στην Αγγλία και 2.634 στην Ουαλία. Περισσότεροι από 10.800 άνδρες πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο, καθιστώντας τον την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο – από τους οποίους 9.133 στην Αγγλία και 556 στην Ουαλία.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται περιλαμβάνουν περιφερικό οίδημα, υποκαλιαιμία, υπέρταση και λοίμωξη ουροφόρων οδών.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος Προστάτη: Η ύπαρξη μεταστάσεων στην αρχική διάγνωση, δημιουργεί κρίσιμες επιπτώσεις

Καρκίνος προστάτη: Σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι ξηροί καρποί