ΦΑΡΜΑΚO

Με πλούσια θεματολογία στον Ανδρέα Ξανθό, οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης πραγματοποιούν την Τετάρτη οι φαρμακοποιοί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με πολλά ανοικτά θέματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης.

Με πλούσια θεματολογία στον Ανδρέα Ξανθό, οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η πρώτη απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων και που έγινε με τα ΓΕΔΙΦΑ αλλά και οι κατά διαστήματα ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνάντηση των δύο πλευρών.

Είναι γεγονός, ότι ο κλάδος ανέμενε εδώ και καιρό μία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μάλιστα την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, είχε αναφέρει ότι ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, παραμένει άφαντος για τους φαρμακοποιούς. Εν πάση περιπτώσει, το ραντεβού πραγματοποιείται σήμερα και οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν απαντήσεις στα καυτά τους ζητήματα που θα θέσουν.

Ο κ. Λουράντος σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσει στον κ. Ξανθό εννέα πλήρης φάκελους με εννέα θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως ιδιοκτησιακό, ωράριο, ΓΕΔΙΦΑ, ελλείψεις φαρμάκων, πειθαρχικά συμβούλια, οπτικά, ανασφάλιστοι κλπ.

Ιδιαίτερα για το ιδιοκτησιακό να θυμίσουμε ότι η δικάσιμος για την αίτηση ακύρωσης της σχετικής ΚΥΑ που κατέθεσε ο ΠΦΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Στην «καρδιά» της συζήτησης αναμένεται να τεθεί και το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ, για την απελευθέρωση της διάθεσης των οποίων ο ΠΦΣ εκφράζει σοβαρές ενστάσεις, τονίζοντας, ότι θα δημιοθργηθεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Χθες, σε ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ, τόνισε μεταξύ άλλων για τα ΓΕΔΙΦΑ, ότι «η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων, ή οι απλές οδηγίες , ή ο μικρός αριθμός δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους» προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Τα δε επιχειρήματα περί βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις όταν 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο Φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιονδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων».

Διαβάστε ακόμη:

Οι φαρμακοποιοί στηλιτεύουν την απελευθέρωση των ΓΕΔΙΦΑ: Απολύτως αποτυχημένο πείραμα