ΦΑΡΜΑΚO

Η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και στο βάθος το Εθνικό Σχέδιο

Υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη έχει τεθεί πλέον το φάρμακο και ειδικότερα, το κομμάτι της ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό έχει γίνει ήδη από πέρυσι γνωστό, από την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, κατά την διάρκεια του οποίου, αποφασίστηκε η εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Η μελέτη για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και στο βάθος το Εθνικό Σχέδιο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η μελέτη εκπονήθηκε με εντολή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ώστε να αναλυθούν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η μελέτη για την ανάπτυξη και την επόμενη ημέρα του κλάδου είναι πλέον έτοιμη και την ερχόμενη Πέμπτη στις 15 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης - Τουρισμού και Υγείας, θα παρουσιαστεί με τις «ευλογίες» του Αντιπροέδρου κ. Γ. Δραγάσκη και την παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κ. Φωτάκη και του προέδρου του ΣΕΒ.

Η μελέτη ανατέθηκε στην εταιρεία Planet και με βάση τα πρώτα στοιχεία, η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, εισηγήθηκε τον Απρίλιο του 2016 το «Σχέδιο Δράσης ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», το οποίο ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η παρουσία της υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη και του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα, δίνουν εύγλωττα τον συμβολισμό, ότι το φάρμακο εκτός από κοινωνικό αγαθό, είναι πάνω από όλα «όχημα» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας αλλά και την τόνωση της αγοράς εργασίας.

Να θυμίσουμε, ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στην ανάγκη εντατικών επενδύσεων, προκειμένου να βγει η χώρα από την ύφεση. Οι επενδύσεις αυτές, μπορούν να στραφούν σε παραγωγικούς τομείς όπως: logistics, αγρο-διατροφή, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, πληροφορική, φάρμακα, υγεία. Αλλά και άλλοι πιο καινοτόμοι, όπως, βιοτεχνολογία, καλλιτεχνικές παραγωγές, μόδα, κ.ά., όπου η Ελλάδα μπορεί να κτίσει “brand name” και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, επίσης, είχε αναφερθεί στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας και του ελληνικού φαρμάκου, που μπορούν να προσδώσουν μεγάλη υπεραξία στην οικονομία και να την βγάλουν από την βαθειά ύφεση.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει με μεγάλη προσοχή στις αρετές του κλάδου αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού και να τις αναδείξει ανάλογα, τώρα, που η ύφεση στην Ελλάδα, έχει συνθλίψει βασικούς τομείς της οικονομίας και την ώρα που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διαπρέπουν στις αγορές του κόσμου.

Και την ώρα που ήδη η μελέτη για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι γεγονός, οι φαρμακοβιομηχανίες, αναμένουν το εθνικό σχέδιο όπως έχει υποσχεθεί πολλές φορές ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και που τελικά μόνο η χώρα μας δεν διαθέτει σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες και χώρες της ΕΕ.

Εξάλλου ένα άλλο σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέσα στον μήνα αυτόν, όπως δήλωσ πρόσφατα ο υπουργός Υγείας. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι κατ αρχάς η μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακά τους – θα ήταν πιο ρεαλιστικό βέβαια να πούμε σταθεροποίηση- καθώς τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή έχει αυξηθεί δραματικά αλλά και οι ενέργειες για την πρόσβαση των πολιτών στα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα. Αναφορικά με τα ΦΥΚ, να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης με την συμμετοχή των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Νότου και με οικοδεσπότη τον Έλληνα υπουργό Υγείας προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα να μπορούν να είναι προσιτά για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και φυσικά για τους Έλληνες.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής, με στόχο την μείωση της συμμετοχής και την πρόσβαση στα ΦΥΚ

Η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει βασικό άξονα την «αυξητική ή οριακή καινοτομία»

Ξανθός σε φαρμακοποιούς: Ανάγκη να αυξηθεί ο όγκος των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων