ΦΑΡΜΑΚO

Επιτυχημένο στη Βρετανία το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β σε βρέφη και παιδιά

Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Bexsero στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαιώνουν στοιχεία που συλλέχθηκαν αναφορικά με την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας Β σε παιδιά και βρέφη. Τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και ήδη από τους πρώτους μήνες χορήγησης του εμβολίου που ξεκίνησε στα τέλη του 2015, τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας μειώθηκαν κατά 50%.

Επιτυχημένο στη Βρετανία το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β σε βρέφη και παιδιά

Tα πραγματικά δεδομένα που παρουσίασε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας του ΗΒ (Public Health England) δείχνουν την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και κατά 94% έναντι των στελεχών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, για όλα τα βρέφη που λαμβάνουν τις δύο από τις τρεις πρώτες προτεινόμενες δόσεις.

Η επιθετική μηνιγγίτιδα Β συνιστά τη βασική αιτία των απειλητικών για τη ζωή κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στον εκβιομηχανισμένο κόσμο. Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β εμφανίζονται σε νεογνά κάτω του ενός έτους. Πρόκειται για μία επιθετική και ύπουλη νόσο γιατί τα αρχικά συμπτώματα συγχέονται συχνά με αυτά μιας ίωσης (ιογενούς λοίμωξης), ενώ όταν εμφανιστεί, συνήθως ανάμεσα σε προηγουμένως υγιή παιδιά και εφήβους, αναπτύσσεται ταχέως. Έτσι, αποβαίνει μοιραία για 1 στους 10 ασθενείς, ενώ έως και 20% των ασθενών που επιβιώνουν αναγκάζονται να ζήσουν με σοβαρές μόνιμες βλάβες, όπως ακρωτηριασμό άκρων, απώλεια ακοής ή επιληπτικές κρίσεις.

«Είναι σπουδαίο να βλέπουμε ότι αυτά τα πρώτα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για τη Μηνιγγίτιδα Β σε παιδιά κάτω του ενός έτους είναι αποτελεσματικά», δήλωσε η Linda Glennie, Επικεφαλής Έρευνας στο Ερευνητικό Ίδρυμα Μηνιγγίτιδας στο ΗΒ. «Η μηνιγγίτιδα και ησηψαιμία μπορούν να σκοτώσουν μέσα σε λίγες ώρες και να προκαλέσουν στους επιζήσαντες σοβαρές παρενέργειες που θα τους αλλάξουν τη ζωή».

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της Μηνιγγίτιδας Β παγκοσμίως. Τα βρέφη ανοσοποιούνται στον 2ο και στον 4ο μήνα της ηλικίας τους, με μία ενισχυτική δόση στους 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμη:

Επαγρύπνηση, καμπάνιες ενημέρωσης και άλλη οπτική για τους φετινούς εμβολιασμούς

Δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β: Απάντηση Ξανθού σε Κέλλα

Αμελητέος ο κίνδυνος ελονοσίας στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ - Όχι από πρόσφυγες τα κρούσματα