ΦΑΡΜΑΚO

Μπασκόζος: Εμμονικοί οι Θεσμοί με την φαρμακευτική δαπάνη - Θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή

Για την εμμονή των δανειστών με τις περικοπές δαπανών στην φαρμακευτική δαπάνη, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, στο 15ο συνέδριο Healthworld, σημειώνοντας, ότι «δεν ξέρω εάν αυτή που μας έχει επιβληθεί (φαρμακευτική δαπάνη) είναι η ενδεδειγμένη για την χώρα μας».

Μπασκόζος: Εμμονικοί οι Θεσμοί με την φαρμακευτική δαπάνη - Θα στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο κ. Μπασκόζος επεσήμανε ότι το βασικότερο για το σύστημα υγείας, είναι η πρόσβαση των ασθενών στις Υπηρεσίες υγείας αλλά και στο φάρμακο.

Αναφέρθηκε ακόμη στην μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών η οποία θα πρέπει να διορθωθεί αλλά και στην ολοκλήρωση της ΠΦΥ. Επανέλαβε όπως το έχει πράξει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν, ότι το clawback είναι ομολογία αποτυχίας.

Οι προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι οι εξής όπως είπε ο ομιλητής: Εγγυημένη πρόσβαση όλων των ατόμων, ασθενοκεντρική πολιτική, αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων, συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και Θεραπευτικών φίλτρων, σταδιακή ανακούφιση πολιτών από την υψηλή συμμετοχή.

Τέλος, ο ΓΓ αναφέρθηκε και στην διακρατική συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες σε θέματα αποζημίωσης ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων, στην προώθηση της κλινικής έρευνας στην χώρα και στην στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας γι αυτούς που θέλουν να παράξουν στην χώρα όχι για Έλληνες ή ξένους. Και όλα αυτά, μετά από τεκμηριωμένη πολιτική όπως είπε.