ΦΑΡΜΑΚO

Η εξατομικευμένη θεραπεία, σημαντική για τον ασθενή και ελκυστικός τομέας για επενδύσεις

Για την σημασία και την δύναμη της εξατομικευμένης θεραπείας, ακόμη και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας όπως αυτές που βιώνει η Ελλάδα, μίλησε την Πέμπτη στο συνέδριο της εταιρείας Μπούσια με θέμα «Personalized Medicine» ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

Η εξατομικευμένη θεραπεία, σημαντική για τον ασθενή και ελκυστικός τομέας για επενδύσεις

Η σημασία της διαφορετικότητας και της μεταβλητότητας στα φάρμακα συνδέεται με την εξατομικευμένη θεραπεία, ενώ η φαρμακογενετική ανταποκρίνεται στις αλλαγές του περιβάλλοντος, τόνισε ο κ. Αποστολίδης και συνέχισε:

«Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι σημαντική, ακόμα και στη χώρα μας που μαστίζεται από την κρίση, γιατί η ακριβής διάγνωση σώζει ζωές και εξοικονομεί πόρους υπέρ του συστήματος υγείας. Η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου, στη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο ασθενή εγγυάται την αυξημένη αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας. Πρέπει να εστιάσουμε στη χώρα μας στην Έρευνα & Ανάπτυξη και να υιοθετήσουμε καινοτόμα κλινικά προγράμματα και στον τομέα της εξατομικευμένης Ιατρικής με οφέλη για τον ασθενή, την επιστήμη, και την οικονομία» δήλωσε ο κ. Αποστολίδης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου «Personalized Medicine».

Ο Δ/νων Σύμβουλος MSD Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας κ. Hasseeb Ahmad, επεσήμανε στην ομιλία του: «Οι εξατομικευμένες θεραπείες είναι ελκυστικός επενδυτικός τομέας για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι όμως σημαντικό οι Κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν την καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες και στην αποζημίωσή τους, μέσω της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας»,

Στο χώρο της Ανοσο-Ογκολογίας έχουν ανακαλυφθεί θεραπείες όπως το pembrolizumab, που χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καρκίνων.

Από την πλευρά της, η Επίκουρη Καθηγήτρια στην Δ' Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δέσποινα Σανούδου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η εξατομικευμένη Ιατρική πλέον ενσωματώνεται στα συστήματα υγείας, όπως έχουν δηλώσει ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ομπάμα. «Γιατί Ιατρική ακριβείας; Το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών και οι αναποτελεσματικές θεραπείες μειώνουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν τους θανάτους. Η γενετική πλέον λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην εξέλιξη της Ιατρικής και της φαρμακολογίας».

Η πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Αθηνών pMedGR, περιέχει μία βάση δεδομένων βιοπληροφορικής ανάλυσης χρήσιμη για την εξειδικευμένη έρευνα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης, στο Πανεπιστήμιο Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης, υπογράμμισε στην ομιλία του:

«Το μέλλον της Γενομικής Ιατρικής είναι λαμπρό. Η εξατομικευμένη Ιατρική ξεκινά από τις εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα τη μίξη γονιδίων διαφορετικών ανθρώπων.

Οι μοριακές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το αν μπορούμε να τρώμε κουκιά λόγω της έλλειψης του ενζύμου G6PD σε κάποιους ανθρώπους, οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης της Φαρμακογενομικής. Η Φαρμακογενομική είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της Βιοϊατρικής που μελετά την ανταπόκριση σε διαφορετικά φάρμακα. Πολλοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος κέρδισαν βραβείο Νόμπελ βοηθώντας στην εξέλιξη της εξατομικευμένης Ιατρικής».

«Η διαγνωστική γενομική έχει αναλύσει μόλις 3807 από τα 19950 γονίδια. Είναι υποχρέωσή της κάθε χώρας να επενδύσει στην προώθηση της Έρευνας της γενομικής Ιατρικής, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τα αίτια ακόμα περισσότερων παθήσεων και τις εξατομικευμένες θεραπείες τους» ανέφερε ο Καθηγητής Αντωναράκης.

Διαβάστε ακόμη:

Healthworld 2016: Οι επιχειρήσεις ζητούν άλλο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής & χώρο για καινοτομία