ΦΑΡΜΑΚO

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο Λουράντος σήμερα, με προσδοκίες για ακύρωση

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου συζητείται η "απελευθέρωση" του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, θα παραστεί σήμερα στις 9.30 το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος.

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ ο Λουράντος σήμερα, με προσδοκίες για ακύρωση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Να θυμίσουμε, ότι ο ΠΦΣ έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες "απελευθερώνεται" το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Η ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, αποτελεί μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς αλλά και την δημόσια υγεία, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου, και για τον λόγο αυτόν, το θέμα έχει παραπεμφθεί, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την από 12.7.2016 πράξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίτηση ακυρώσεως που άσκησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά της ΚΥΑ με αριθμό Γ5(β)/ΓΠ οικ 36277 «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – ίδρυση φαρμακείου».

Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών θα λειτουργούν με τη μορφή εταιρείας (ΕΠΕ) και θα υπάρχει υποχρεωτικά συνέταιρος (μέτοχος) φαρμακοποιός με μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου 20%.

Αντίθετα, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε νομικά πρόσωπα, εκτός από συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΦΕ.

Το σκεπτικό των φαρμακοποιών προς το ΣτΕ, είναι να κλείσει ο δρόμος για την δραστηριοποίηση επιχειρηματιών και φαρμακευτικών εταιρειών στα φαρμακεία και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και μπορούν να ανοίγουν πλέον φαρμακεία ιδιώτες πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μη φαρμακοποιοί).

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πρόσφατα τόνιζε με έμφαση, ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν δύο ταχυτήτων επιχειρηματίες φαρμακείων, «δίνοντας έτσι στους ιδιώτες την ευχέρεια να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση έναντι των επιστημόνων φαρμακοποιών στην ανάπτυξη της οικείας αγοράς με πολύ απλά τεχνάσματα».

Εν τω μεταξύ, όπως επεσήμανε πριν δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος κατά την διάρκεια των εργασιών του Πανευρωπαϊκού Συμποσίου των φαρμακοποιών στην Αθήνα, ο φαρμακοποιός παραμένει το σημείο αναφοράς στην φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και το βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά τις μεγάλες αλλαγές στην διεθνή αγορά.

Το μήνυμα που έστειλε η ελληνική πλευρά, δια στόματος Κων. Λουράντου, είναι πως οι φαρμακοποιοί πρέπει να αλλάξουν, ενώ το μεγάλο κύμα των απελευθερώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη δεν έφερε θετικά αποτελέσματα, ούτε στην μείωση των τιμών, αλλά ούτε και στην πρόσβαση των ασθενών, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Διαβάστε ακόμη:

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό, με σκληροπυρηνικό σκεπτικό κατά των ιδιωτών

Και η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδος ενθαρρύνει τα μέλη της να καταθέσουν αιτήσεις ακύρωσης κατά της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό

Λουράντος στο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο Φαρμακοποιών: Το κύμα των απελευθερώσεων δεν ωφέλησε κανέναν