ΦΑΡΜΑΚO

Κα. Τζάκρη, θα βοηθήσετε να καταργηθεί το clawback; Τι ειπώθηκε στην συνάντηση με ΣΦΕΕ

Πρόσκληση στις φαρμακοβιομηχανίες (κυρίως στις πολυεθνικές) να επενδύσουν στην παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας, απηύθυνε χθες η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνοντας, ότι για πρώτη φορά έχει υιοθετηθεί ένα πλήρες στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, στόχος του οποίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο.

Κα. Τζάκρη, θα βοηθήσετε να καταργηθεί το clawback; Τι ειπώθηκε στην συνάντηση με ΣΦΕΕ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών Abbvie, AstraZeneca, Bayer, Boehringer, BMS, GSK, Genesis, Menarini, MSD, Novartis, Pharmaserve Lilly, Pfizer, Sanofi, Specifar.

Επίσης η κυρία Τζάκρη, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου, που τίθεται σε ισχύ στις 12 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και τα επενδυτικά προγράμματα των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Παιδείας και Υγείας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και των εταιρειών ανέδειξαν τη δυναμική που διαμορφώνεται για μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία, από τη στενή συνεργασία ελληνικών και διεθνών εταιρειών.

Η εμπιστοσύνη των διεθνών εταιρειών στην εγχώρια παραγωγή, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνεται και από το ότι το 29% του όγκου των φαρμάκων που διατίθενται σήμερα στα φαρμακεία, είναι προϊόντα διεθνών εταιρειών που έχουν την παραγωγή ή και τη συσκευασία τους στην Ελλάδα, ποσοστό που αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές πως μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με τα κατάλληλα κίνητρα και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μείζονα θέματα στο χώρο του φαρμάκου, όπως η ραγδαία, και φέτος, αύξηση των αυτόματων επιστροφών (clawback), οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων, αλλά και η καθυστέρηση των πληρωμών των συσσωρευμένων οφειλών του κράτους προς τις εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις πρακτικές και άμεσες λύσεις που έχουν προτείνει για την επίλυση και εξομάλυνση των συγκεκριμένων ζητημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων θα συμβάλει ταυτόχρονα και στη δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Το θέμα με τις επιστροφές και τις αναγκαστικές εκπτώσεις (clawback και rebate) αποτελεί ζήτημα που ταλανίζει σφόδρα τον κλάδο και φρενάρει κάθε προσδοκία και διάθεση για επενδύσεις, ας μην κρυβόμαστε. Να σημειωθεί, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εφέτος θα πληρώσουν για clawback και rebate 40% του τζίρου τους, ποσό δυσβάστακτο, όπως σχολιάζουν ΣΦΕΕ και ΠΕΦ. Tο ποσό που καλούνται να πληρώσουν για clawback μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέρχεται σε 213 εκατ. ευρώ, για νοσοκομειακό clawback 117 εκατ. ευρώ, ενώ για rebate 350 εκατ. ευρώ για όλη την χρονιά.

Τα ποσά αυτά, όπως σχολιάζουν οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας, είναι φόβος και τρόμος για κάθε επιχείρηση και είναι σχεδόν αδύνατον, να πείσει ένας manager την μητρική εταιρεία στο εξωτερικό να επενδύσει στην Ελλάδα.

Η ανάγκη για ένα διαφορετικό μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής, έχει τονιστεί πολλές φορές από τα στελέχη και τους ιδιοκτήτες των φαρμακοβιομηχανιών, κάτι που επισημάνθηκε και στην διάρκεια των διήμερων εργασιών του Συνεδρίου Healthworld 2016 πριν μερικές εβδομάδες, με αναγκαία στροφή στην φαρμακευτική καινοτομία, στην πρόληψη και στην αλλαγή και μετασχηματισμό του ΕΣΥ.

Επομένως, εάν δεν γίνουν κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, όσα αναπτυξιακά σχέδια και να έρθουν (όπως αυτό που παρουσιάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας) δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει κάτι στην χώρα μας για το ελληνικό φάρμακο το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όχημα για την τόνωση της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Healthworld 2016: Οι επιχειρήσεις ζητούν άλλο μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής & χώρο για καινοτομία

Κίνδυνος αποεπένδυσης των φαρμακοβιομηχανιών, εάν συνεχισθεί το clawback

ΠΕΦ: Να σταματήσουν οι καταστροφικές μειώσεις των τιμών & να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρώσεις

Ξεκινούν την δράση τους οι 6 Ομάδες Εργασίας για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας