ΦΑΡΜΑΚO

ΙΣΑ: Η Η/Σ αφήνει «παράθυρο» στη διαφθορά - Θα είχαν σωθεί ζωές με την Τηλεϊατρική

ΙΣΑ: Η Η/Σ αφήνει «παράθυρο» στη διαφθορά - Θα είχαν σωθεί ζωές με την Τηλεϊατρική

Tην ανάγκη να αξιοποιήσει η χώρα μας, τη νέα τεχνολογία της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας στο χώρο της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο ATHENS HEALTH FORUM που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Athens Plaza.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πατούλης, η αδυναμία του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο και επαρκές σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της υγείας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών ενώ αφήνει ανοιχτή την πόρτα στα πιράνχας της υγείας.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όφειλε να είχε αναπτύξει τους αναγκαίους μηχανισμούς και τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην επιτρέπεται η διαφθορά και η κατασπατάληση. Αντί για αυτό ελήφθησαν οριζόντια μέτρα όπως είναι το πλαφόν στη συνταγογράφηση, τα οποία είναι αντιεπιστημονικά και δυσχεραίνουν το έργο του ιατρού.

Όλες οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν, έγιναν πρόχειρα και αποσπασματικά και είδαμε κάθε φορά που πήγαινε να εφαρμοστεί κάτι καινούργιο να καταρρέει το σύστημα και να ταλαιπωρείται ο γιατρός και ο ασθενής. Είδαμε στα δημόσια νοσοκομεία να επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει το έργο του γιατρού. Εκλήθησαν οι γιατροί στις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στα νοσοκομεία να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη προσπαθώντας να ενημερώσουν ένα μη φιλικό προς το χρήστη σύστημα που συνέχεια καταρρέει. Είναι πραγματικά απαράδεκτο ότι δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα νέα όπλα της τεχνολογίας, για να πράξουμε αυτά που για τις άλλες χώρες του προηγμένου κόσμου είναι δεδομένα εδώ και χρόνια: όπως για παράδειγμα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή, η ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων νοσοκομείων, η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής κ.τ.λ.

Στα νησιά μας και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές εάν είχαν εφαρμοστεί τα συστήματα της τηλεϊατρικής. Δυστυχώς ο έλληνας ασθενής έχει στερηθεί πολύ σημαντικές υπηρεσίες και ο έλληνας γιατρός εξαναγκάζεται να ασκεί την ιατρική των προηγούμενων δεκαετιών, μην έχοντας πρόσβαση στη νέα αυτή τεχνολογία. Την ίδια ώρα η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει τη διαφθορά και εξακολουθεί να ακριβοπληρώνει υπηρεσίες υγείας με μειωμένη αποδοτικότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Τηλεϊατρική σε 43 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, μέσω ΟΤΕ

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Survivor (17/1): Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπάνκο (video)

Κεραμέως για Γυμνάσια και Λύκεια - Πότε θα ανοίξουν

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψε πόσο της κόστισε το ταξίδι στο Ντουμπάι (pics)