ΦΑΡΜΑΚO

Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών, για να μη γυρίσει η Ιατρική 100 χρόνια πίσω

Αν η αντίσταση στα αντιβιοτικά δεν περιοριστεί, είναι σε θέση να γυρίσει την ιατρική εκατό χρόνια πίσω , δήλωσε ο κος Vytenis Andriukaitis, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της κατάχρησης των Αντιβιοτικών που γιορτάζεται στις 18 Νοεμβρίου.

Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών, για να μη γυρίσει η Ιατρική 100 χρόνια πίσω

«Δουλεύουμε μαζί με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχυθεί η πρόληψη και ο έλεγχος της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής υγείας ώστε να εξασφαλισθεί η διαθεσιμότητα νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων για το μέλλον» τόνισε ο Επίτροπος.

Η παραπάνω δήλωση βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα οποία δείχνουν ότι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνεχίζει να αυξάνει, με 8 χώρες να αναφέρουν διαπεριφερειακή εξάπλωση και 3 χώρες ενδημική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις 3 χώρες συνεχώς περισσότερα νοσοκομεία δέχονται επανειλημμένα ασθενείς που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.

Δυστυχώς και στη χώρα μας σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας κο Δημήτρη Κούβελα, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη, κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό και την κοινωνία. Η χρήση αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά μπορεί να προκαλέσει σειρά ανεπιθύμητων δράσεων. Οι ειδικοί δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η αντιβίωση δεν ενδείκνυται παρά μόνο στη θεραπεία λοίμωξης που έχει προκληθεί από μικρόβιο. Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και είναι άμεση ανάγκη να περιοριστεί με κάθε τρόπο.

Πότε η αντιβίωση δεν είναι αναγκαία και πότε είναι

Κοινή αιτία: ιοί Κοινή αιτία: βακτήρια
Κρυολόγημα, καταρροή, βήχας, πονοκέφαλος Ουρολοίμωξη και λοίμωξη των νεφρών
Πονόλαιμος, ιγμορίτιδα Επίμονος βήχας, βήχας σε άτομα με προβλήματα στους πνεύμονες, υψηλό πυρετό ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας
Μολύνσεις αυτιών στα παιδιά Λοιμώξεις του δέρματος π.χ.
Εμετός και διάρροια Μηνιγγίτιδα
Δεν είναι απαραίτητη Μπορεί ή είναι απαραίτητη

Ειδικά για τον πονόλαιμο, που είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα συμπτώματα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα.

Να θυμάστε λοιπόν:

- Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
- Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
- Οι απλές λοιμώξεις , στην πλειοψηφία τους, αυτοθεραπεύονται
- Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιείτε προϊόντα που δεν περιέχουν αντιβιοτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ