ΦΑΡΜΑΚO

Βραβεία Salus Index 2016: Με πείσμα, στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα κόντρα στην ύφεση

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας, της ασφάλισης, των φαρμακευτικών συνεταιρισμών και της ομορφιάς (καλλυντικών) βρέθηκε στο επίκεντρο χθες το απόγευμα, στην διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης της Active Business, κατά την οποία απονεμήθηκαν τα επιχειρηματικά βραβεία αριστείας Salus Index 2016, σε 46 επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τις επενδύσεις, την κοινωνική τους προσφορά και την τόνωση της αγοράς εργασίας.

Βραβεία Salus Index 2016: Με πείσμα, στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα κόντρα στην ύφεση

Αξίζει να σημειωθεί, και σίγουρα είναι συγκινητικό, ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν, ύμνησαν το ανθώπινο δυναμικό τους, ως αναπόσπαστο στοιχείο της επιτυχίας τους και τους αφιέρωσαν τις διακρίσεις.

Ο κλάδος λοιπόν της υγείας και του φαρμάκου, αντιστέκεται σθεναρά, επενδύει, καινοτομεί, εξάγει, τονώνει την αγορά εργασίας, δημιουργεί υπεραξία, χωρίς καμία κρατική στήριξη με ευθεία φοροεισπρακτική πολιτική και με δυσθεώρητα μέτρα (όπως clawback, rebate, νοσοκομειακό clawback) που καταπονούν και βαραίνουν την ανάπτυξη και την επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας.

Και παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις αντιστέκονται. Το μήνυμα αυτό, πέρασαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αλλά και οι θεσμικοί φορείς, καθώς επίσης και πολιτικοί, όπως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ, Μανιάτης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και σημερινός υπουργός Ναυτιλίας Παναγώτης Κουρουμπλής, τόνισε πως παρά την συνεχιζόμενη ύφεση, υπάρχουν επιχειρήσεις που αντιστέκονται την ώρα που διεξάγεται δίπλα μας ένας πόλεμος και μεσούσης μιας προσφυγικής κρίσης. Επομένως, κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για θέσπιση ευνοικών διατάξεων για τις Κλινικές Μελέτες, ένας τομέας παρθένος στην Ελλάδα, όπως τόνισε, για ενιαίο rebate, το οποίο δίνει δικαιοσύνη και διαφάνεια, ενώ απηύθυνε έκκληση, οι πολυεθνικές του φαρμάκου, να παράξουν στην Ελλάδα τα προιόντα τους και να μην ασχολούνται μόνο με την εμπορία. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων και για την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης σε αυτά, από όλους τους πολίτες. Χαίρομαι μάλιστα που τα μέτρα αυτά, τα έχει κατά νου η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως είπε.

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής, εξήρε τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, καθώς δεν μείωσαν μισθούς, δεν απέλυσαν και διατήρησαν εργασιακή ειρήνη, στοιχείο απόλυτα παραγωγικό όπως είπε.

New Picture

Ο πρώην τομεάρχης της Ν. Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της υγείας, ωστόσο υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις όπως είπε οι οποίες συμβάλλουν στην υγιή οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, μίλησε για την μεγάλη πληγή του συστήματος υγείας, που είναι η μετανάστευση 18.000 γιατρών, γεγονός που θα πρέπει να αξιολογήσει σοβαρά η Πολιτεία.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειράματα, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες, έχουν όχι απλά εξαντλήσει, αλλά έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και επομένως χρειάζονται μέτρα και κανόνες. Θύμισε δε, ότι αυτή την στιγμή στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, βρίσκονται υπό ανάπτυξη 7.000 νέα φάρμακα, γεγονός πολύ σημαντικά για την Έρευνα και τις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγικό κλάδο της Ελλάδας ο οποίος απασχολεί συνολικά 87.000 θέσεις εργασίας.

Οι διακριθέντες

Οι βραβευθέντες, που παρενέβησαν και στην εκδήλωση ήταν οι εξής:

1. Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ABBVIE.
2. Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της Elpen.
3. Φωτεινή Μπαμπανάρα, διευθύντρια επικοινωνίας και εταιρικών υποθέσεων της Novartis Hellas.
4. Κώστας Κοτζιάς, διευθυντής επικοινωνίας της Pharmathen ΑΒΕΕ.
5. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Genesis Pharma.
6. Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.
7. Γεωργία Βέρδη, quality system manager της Vianex
8. Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος της Φαρμασέρβ Lilly.
9. Γεώργιος Συκιανάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Menarini Hellas.
10. Εμανουήλ Μιτάκης, διευθυντής επικοινωνίας της Boehringer Ingelheim.
11. Βαγγέλης Κυπριώτης, Γενικός Διευθυντής Καταναλωτικών Προϊόντων και Προϊόντων Υγείας & Φροντίδας Ελλάδος της Γρηγόρης Σαράντης Α.Β.Ε.Ε
12. Σπύρος Κίντζιος, business development manager της Unipharma Κλέων Τσέτης
13. Ξένια Καπώρη, εκπρόσωπος της Roche Hellas.
14. Έρση Κλημεντίδου, διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης της Power Health.
15. Μάκης Παπαταξιάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen Hellas
16. Ελένη Αλειφέρη, εμπορική διευθύντρια και αναπληρώτρια γενική διευθυντρια του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ
17. Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής
18. Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρια τμήματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Bayer Hellas.
19. Νικόλαος Μπουφίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bennett
20. Γεώργιος Κοντοστόλης, γενικός διευθυντής της Pharmazac
21. Θεόδωρος Σκυλακάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΠΡΟΦΑΡΜ ΑΕ
22. Αντώνης Ευμορφιάδης, γενικός διευθυντής της Medochemie Ελλάς.
23. Τσαφής Δημήτριος, εμπορικός διευθυντής του ομίλου επιχειρήσεων Λέλου.
24. Βασίλης Παρετζόγλου, διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της Demo

Με την ολοκλήρωση του κύκλου των ομιλητών, διακρίσεις παρέλαβαν και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων: Astra Zeneca, AMGEN, AnaBIOsis, ANFARM, Beiesdorff Hellas, Bristol, Frezyderm, GAP, Pharmasept, Pfizer, Sanofi, Ξυδιάς, Takeda, Libytec, MERCK.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν οι δημοσιογράφοι Νατάσσα Σπαγαδώρου και Γιώργος Σακκάς.