ΦΑΡΜΑΚO

Προς μία Εθνική Πολιτική Φαρμάκου: Η προστασία των παλαιών θεραπειών, η καινοτομία & ο όγκος

Αγώνας προκειμένου να διατηρηθούν αλλά και να επαυξηθούν τα κεκτημένα στο κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας, δίνουν τις ημέρες αυτές οι εκπρόσωποι του κλάδου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Προς μία Εθνική Πολιτική Φαρμάκου: Η προστασία των παλαιών θεραπειών, η καινοτομία & ο όγκος

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για μία σειρά ζητημάτων με κυρίαρχο αυτό της καινοτομίας, της τιμολόγησης και της προστασίας των παλιών και καταξιωμένων φαρμάκων αλλά και του ελέγχου του όγκου και της ανατιμολόγησης που επίκειται εντός του Δεκεμβρίου.

Τα ίδια θέματα θα απασχολήσουν τον κλάδο σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου ο ΣΦΕΕ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Θεσμών για το φάρμακο Τζουζέπε Καρόνε αλλά και τους εκπροσώπους της ENFIA (τον Ευρωπαϊκό δηλαδή Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων).

Όπως τονίζει στο onMed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να ορίσει κατ αρχάς, τι σημαίνει καινοτομία καθώς υπάρχουν σήμερα δύο ειδών καινοτομίες θα λέγαμε, η οριακή και η breakthrough. Δηλαδή, οριακή καινοτομία την οποία μπορούν να παράξουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, και breakthrough, που μπορούν να παράξουν οι πολυεθνικές, είτε μόνες τους είτε σε συνεργασία με ελληνικές.

Να θυμίσουμε ότι πριν ακριβώς μία εβδομάδα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην εκδήλωση της Active Business για τα Βραβεία επιχειρηματικής Αριστείας Salus Index 2016, κάλεσε τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, να παράξουν και στην Ελλάδα τα προιόντα τους και να μην ασχολούνται μόνο με το εμπόριο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με τον όγκο των φαρμάκων και όχι μόνο με την κατανάλωση, ώστε να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι δαπανάμε και που. Και φυσικά μεγάλο μέρος των συζητήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναλώθηκε χθες, και σε θέματα προστασίας των παλαιών ελληνικών και καταξιωμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας για την εκπόνηση της φαρμακευτικής πολιτικής θα συνεχίσει για μία εβδομάδα ακόμη το έργο της. Το πόρισμα της Επιτροπής αυτής (στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και υπηρεσιακών παραγόντων) καθώς και οι προτάσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη θα αποτελέσουν την βάση για το εθνικό σχέδιο φαρμάκου που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στα καινοτόμα φάρμακα και στο ΕΣΥ