ΦΑΡΜΑΚO

Η λήψη στατινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε άνδρες και γυναίκες

Οι στατίνες, τα φάρμακα που παραδοσιακά προτείνονται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, δρουν προστατευτικά ενάντια στο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα εκτενή επιστημονική επισκόπηση (μετα-ανάλυση) σε δείγμα 400.000 ασθενών.

Η λήψη στατινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε άνδρες και γυναίκες

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Neurology υπέδειξαν ότι η τακτική λήψη στατινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε ποσοστό 12-15%.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια που εκπόνησαν την επισκόπηση εκτιμούν ότι αυτή η θετική επίδραση των στατινών οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ χοληστερόλης και βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που καθοδηγεί την εκδήλωση της νεροεκφυλιστικής νόσου, ή στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φαρμάκου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

bigstock 138174524

Το δείγμα που αναλύθηκε στο πλαίσιο της μελέτης περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες που λάμβαναν στατίνες είτε καθημερινά είτε σποραδικά και διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη συνδέεται με 12% μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ στους άνδρες και 15% μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, σε σύγκριση με άτομα του ίδιου φύλου που έπαιρναν το φάρμακο πιο αραιά. Παρατηρήθηκαν επίσης μικρές διαφορές ανάλογα με τον τύπο στατίνης που λάμβαναν οι συμμετέχοντες, με την πραβαστατίνη και τη ροσουβαστατίνη να παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η επικεφαλής της ομάδας, Julie Zissimopoulos, ανέφερε: «Ο κατάλληλος τύπος στατίνης για το κατάλληλο άτομο την κατάλληλη χρονική στιγμή μπορεί να αποτελέσει ένα σχετικά οικονομικό μέσο μείωσης της επιβάρυνσης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ».

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της νόσου