ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Οριακή η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς - Ελπίδες από έλεγχο & Πρωτόκολλα

Μεγάλη χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, την μείωση που έχει υποστεί η φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ οριακή η δυνατότητα λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Ξανθός: Οριακή η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς - Ελπίδες από έλεγχο & Πρωτόκολλα

Παρόλα αυτά, έστω και με αυτά τα χρήματα, όπως τόνισε πριν μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha 989, υπάρχουν περιθώρια, στο βαθμό που ενισχυθεί ο έλεγχος της ζήτησης, ενισχυθεί δηλαδή η ηλεκτρονική διακυβέρνηση το συστήματος, μπούν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Υπάρχουν φίλτρα. Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που τηρούνται και εφαρμόζονται, σημείωσε.

Υπάρχει νοσοκομειακό συνταγολόγιο, πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε: Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και προωθούνται αυτήν την περίοδο. Θα μπορέσουμε πραγματικά, έστω και αυτό το επίπεδο δαπανών, να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και πρώτον, να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη.

Ακόμα και για ακριβά φάρμακα, για ογκολογικά φάρμακα, για φάρμακα που έχουν σχέση με τους οροθετικούς. Για ειδικές θεραπείες, για σπάνια νοσήματα. Από την άλλη όμως πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς, ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η νέα φαρμακευτική καινοτομία, τα ακριβά φάρμακα, τα οποία συνεχώς παράγονται από τη φαρμακοβιομηχανία, να έρχονται στη χώρα και να διατίθενται με χαμηλότερη τιμή αποζημίωσης.

Ενεργοποιούμε για πρώτη φορά την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που ήταν στα χαρτιά και δεν λειτουργούσε και παίρνουμε πρωτοβουλίες διακρατικής συνεργασίας, μαζί με άλλες χώρες ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού νότου, για να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας δύναμη και να πετύχουμε καλύτερες τιμές σε αυτά τα προϊόντα, τα οποία βεβαίως ως Ευρωπαϊκή χώρα οφείλουμε να διασφαλίζουμε στους πολίτες μας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την σχέση που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον ΣΦΕΕ, ο κ. Ανδρέας Ξανθός απάντησε:

«Φυσικά. Και με τον ΣΦΕΕ και με την ΠΕΦ που εκπροσωπεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Έχουμε θεσμικό διάλογο. Έχουμε συγκροτήσει Επιτροπή η οποία είναι σε συνεχή λειτουργία και μελετά τα δεδομένα της φαρμακευτικής αγοράς και προσπαθεί μαζί με τους άλλους εμπλεκόμενους, με τους φαρμακοποιούς, με τον ΕΟΦ με τον ΕΟΠΥΥ με τον ΙΦΕΤ να δώσουν προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία και να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.

Υπάρχουν φυσικά και σημεία αντιπαράθεσης. Σύγκρουσης. Είναι λογικό. Δεν μπορεί μία πολιτική ηγεσία να τα έχει καλά με όλους, αλλά αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε, είναι από τη μία η πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και από την άλλη η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης».

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΣΦΕΕ διορθώνει τον Ξανθό για τα λάθος στοιχεία του σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ