ΦΑΡΜΑΚO

Η Astellas εξαγοράζει την Ganymed Pharmaceuticals & ισχυροποιείται στην ογκολογία

Η Astellas εξαγοράζει την Ganymed Pharmaceuticals & ισχυροποιείται στην ογκολογία

Την εταιρεία Ganymed Pharmaceuticals εξαγοράζει η φαρμακευτική Astellas, μία εξαγορά, με την οποία η δεύτερη, επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων ογκολογίας της με ένα αντίσωμα που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης.

Στις 28 Οκτωβρίου 2016, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas Pharma Inc.κ. Yoshihiko Hatanaka και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Ganymed Pharmaceuticals AG κ. Özlem Türeci, ανακοίνωσαν ότι οι μέτοχοι των δύο εταιρειών συμφώνησαν στην εξαγορά της Ganymed από την Astellas. Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Ganymed επικεντρώνει τη δραστηριότητα της στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου.

Η συναλλαγή αυτή θα επιτρέψει στην Astellas Pharma Inc να συνεχίσει να διευρύνει το πρωτοπόρο χαρτοφυλάκιο προϊόντων ογκολογίας της ως μία πλατφόρμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Βάσει της συμφωνίας, η Astellas θα καταβάλλει 422 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το 100% των ιδίων κεφαλαίων της Ganymed. Επιπροσθέτως, οι μέτοχοι της Ganymed θα αποκτήσουν δικαίωμα είσπραξης μέχρι και 860 εκατομμυρίων ευρώ μέσω περαιτέρω ενδεχόμενων πληρωμών, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στην ανάπτυξη του ΙΜΑΒ362, που είναι το πιο προηγμένο κλινικό πρόγραμμα της Ganymed. Έπειτα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Ganymed θα καταστεί μία εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της Astellas. Το κλείσιμο της συναλλαγής υπόκειται στις τυπικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

«Η Ογκολογία αποτελεί ένα από τα θεραπευτικά πεδία στα οποία εστιάζουμε και έναν βασικό παράγοντα προώθησης της ανάπτυξής μας. Η εξαγορά της Ganymed θα επιτρέψει στην Astellas να επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία της στα προϊόντα ογκολογίας, προσθέτοντας ένα αντίσωμα που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν νέο πυλώνα ανάπτυξης, μετά το XTANDI®», σχολίασε ο Yoshihiko Hatanaka, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε μία νέα πιθανή θεραπευτική επιλογή για τους καρκινοπαθείς που επί του παρόντος έχουν περιορισμένες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας».

Από την πλευρά του ο Δρ. Özlem Türeci, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Ganymed δήλωσε: «Έχω εντυπωσιαστεί από την ικανότητα, τη δέσμευση και το όραμα της Astellas. Λαμβάνοντας υπόψη τους παγκόσμιους πόρους της, είμαι επίσης σίγουρος ότι η Astellas θα μπορέσει να μετατρέψει την επιστημονική καινοτομία και τα υποσχόμενα κλινικά αποτελέσματα σε αξία για τους ασθενείς στο εγγύς μέλλον». Και ο Helmut Jeggle, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ganymed και Γενικός Διευθυντής του οικογενειακού γραφείου των αδερφών Strüngmann (Athos Beteiligungsverwaltung GmbH) πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που παραδίδουμε το χαρτοφυλάκιο της Ganymed, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για ανεκπλήρωτες ανάγκες στους συμπαγείς όγκους, σε έναν δυνατό και αφοσιωμένο σύμμαχο στον τομέα της φροντίδας της υγείας».

Η Ganymed είναι μία ιδιωτική βιοφαρμακευτική εταιρία που ιδρύθηκε το 2001, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη μίας νέας κατηγορίας αντικαρκινικών φαρμάκων. Η Ganymed διαθέτει αρκετά προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο της ογκολογίας, τα οποία βρίσκονται σε προκλινικό και κλινικό στάδιο, συμπεριλαμβανομένου του ΙΜΑΒ362. Τα πρόσφατα αποτελέσματα μίας μελέτης Φάσης 2b (FAST) του IMAB362 σε ασθενείς με γαστροοισοφαγικό καρκίνο που ήταν θετικοί στην Claudin18.2 έδειξαν ότι το IMAB362 παράτεινε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (7,9 μήνες έναντι 4,8 μηνών, HR 0,47, p=0,0001) και τη διάμεση συνολική επιβίωση (13,2 μήνες έναντι 8,4 μηνών, HR 0,51, p=0,0001) όταν προστέθηκε στην καθιερωμένη χημειοθεραπεία. Στην υποομάδα των ασθενών με τα πιο υψηλά επίπεδα Claudin18.2, το IMAB362 οδήγησε σχεδόν σε διπλασιασμό της συνολικής επιβίωσης (16,7 μήνες έναντι 9,0 μηνών, HR 0,45, p<0,0005). Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν έμετος, ναυτία και ουδετεροπενία.

Σχετικά με το IMAB362

Το IMAB362 είναι ένα νέο αντίσωμα με εξειδίκευση για την πρωτεΐνη στερεών συνδέσεων Claudin18.2. Αυτός ο μοναδικός στόχος ανευρίσκεται αποκλειστικά στα κύτταρα του στομάχου και απουσιάζει από τους υπόλοιπους υγιείς ιστούς. Η Claudin18.2 εκφράζεται σε διάφορους τύπους καρκίνου για τους οποίους υπάρχει σημαντική ιατρική ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 80% των γαστρεντερικών αδενοκαρκινωμάτων, του 60% των παγκρεατικών όγκων, καθώς και του καρκίνου της χολής, των ωοθηκών και των πνευμόνων. Ο μηχανισμός δράσης του περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της εξαρτώμενης από αντίσωμα κυτταροδιαμεσολαβούμενης κυτταροτοξικότητας (ADCC), της εξαρτώμενης από το συμπλήρωμα κυτταροτοξικότητας (CDC) και – σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία – τη διήθηση των T-κυττάρων και την τροποποίηση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου. Το IMAB362 έχει οριστεί ως ορφανό φάρμακο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τον καρκίνο του στομάχου και τον καρκίνο του παγκρέατος.

Διαβάστε ακόμη:

Η Astellas στηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού & την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού “Αγλαΐα Κυριακού”