ΦΑΡΜΑΚO

Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το φάρμακο μεταξύ ΣΦΕΕ-Ευρωκοινοβουλίου

Η χάραξη κοινής στρατηγικής με επίκεντρο τον ασθενή, αλλά και η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε εποχές τόσο σκληρές δημοσιονομικά, συζητήθηκαν στην διακομματική θεσμική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου με θέμα: «Αποκαθιστώντας το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα - Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο» (Restoring the HealthCare of Greece - Solutions for a better tomorrow), η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο για το φάρμακο μεταξύ ΣΦΕΕ-Ευρωκοινοβουλίου

Η διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής, συμβάλλει στην οικοδόμηση δίκαιων, βιώσιμων και αποτελεσματικών Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, στην υπεράσπιση της κοινωνικής και δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, τονίστηκε με έμφαση.

Την εκδήλωση φιλοξένησαν από κοινού ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κύρτσος και η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Εύα Καϊλή. Την συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του LSE, κ. Πάνος Καναβός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) κ. Sylvain Giraud, η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, κυρία Rabia Khan και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κυρία Tamsin Rose.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε κοινή κατανόηση των προβλημάτων του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, με κυρίαρχο την έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Συναίνεσαν όλοι στην αναγκαιότητα εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (Registries), η προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών-Horizonscanning, και ο έλεγχος όγκου ζήτησης φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες θέσεις εργασίας και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών, μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία αλλά και τις ευκαιρίες περισσότερων επενδύσεων σε Κλινική Έρευνα. Τέλος, επικρότησε την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.

GP25 1030241

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ