ΦΑΡΜΑΚO

Μηνιγγίτιδα Β: Πρόταση Μαριά για χρηματοδότηση του εμβολίου με ευρωπαϊκούς πόρους

Γραπτή Ερώτηση σχετικά με την άμεση και δωρεάν διάθεση στην Ελλάδα του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β΄, κατέθεσε στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τα κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα της κρίσης και της δημοσιονομικής στενότητας.

Μηνιγγίτιδα Β: Πρόταση Μαριά για χρηματοδότηση του εμβολίου με ευρωπαϊκούς πόρους

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία ακούμε για πρώτη φορά και η οποία θα πρέπει να εξετασθεί με την δέουσα προσοχή.

Καθώς δε η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο πόρισμα, το να μπορέσει το εμβόλιο να καλυφθεί με Ευρωπαϊκά κεφάλαια, ακούγεται ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση. Να σημειώσουμε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πως αναμένεται από ημέρα σε ημέρα η υπουργική απόφαση για την ένταξη ή μη του εμβολίου Bexsero στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη συγκλίνουν στο να μην ενταχθεί το εμβόλιο, εξαιτίας του υψηλού κόστους του, καίτοι η Ένωση Παιδιάτρων Ελλάδος αντιδρά εντονότατα.

Ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, έχει γίνει γνωστό, ότι θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις στην υπουργική απόφαση. Εδώ οι απόψεις διίστανται, υπάρχουν δηλαδή απόψεις που λένε ότι οι εξαιρέσεις αφορούν τα βρέφη κάτω του ενός έτους και άλλες που αναφέρουν πως θα εξαιρούνται όσοι έχουν πρόβλημα ανοσίας.

Δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει τελικά, ωστόσο ακόμη και ένας θάνατος ή μία αναπηρία παιδιού (και η Μηνιγγίτιδα Β’ δίνει δυστυχώς) αποτελούν μείζονα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν από τα μέλη της Επιτροπής. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα πρόκειται για ένα ακριβό εμβόλιο και η πρόταση του Ευρωβουλευτή Μαριά, μπορεί να ακουστεί ως «τροφή για σκέψη» από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αρμόδιο για την αποζημίωση.

Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά

Όπως επισημαίνει στην από 18/1/2017 Γραπτή Ερώτησή του η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β΄, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ανήλθαν σε 57 το 2015. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων».

Στη συνέχεια ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής τονίζει ότι «ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Στην φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα το κόστος για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Σημειώνεται ότι το κάθε εμβόλιο Bexsero κοστίζει περίπου 105€ και για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου».

Συνεπώς, ενόψει των παραπάνω, ο Νότης Μαριάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει κονδύλια για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα κατά της συγκεκριμένης νόσου και για την δωρεάν διάθεση του εμβολίου Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β΄.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β΄, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ανήλθαν σε 57 το 2015.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Στην φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα το κόστος για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Σημειώνεται ότι το κάθε εμβόλιο Bexsero κοστίζει περίπου 105€ και για τα νεογνά από 2-6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή τι κονδύλια προτίθεται να διαθέσει για την ολική κάλυψη του κόστους εμβολιασμού στην Ελλάδα κατά της συγκεκριμένης νόσου και τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου Bexsero κατά της μηνιγγίτιδας Β΄».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ