ΦΑΡΜΑΚO

Πιθανή παρενέργεια η οξεία νεφρική βλάβη από φάρμακο για τον διαβήτη

Πιθανή παρενέργεια η οξεία νεφρική βλάβη από φάρμακο για τον διαβήτη

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, αυτή των SGLT2 αναστολέων, έδωσε μεγάλες προοπτικές στην αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας τα τελευταία χρόνια. Εκπρόσωποι της κατηγορίας αυτή είναι η νταπαγλιφλοζίνη, η εμπαγλιφλοζίνη και καναγλιφλοζίνη. Τα φάρμακα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις τιμές του σακχάρου του αίματος, αποβάλλοντας γλυκόζη με τα ούρα, όπως επίσης αποβάλλουν και νάτριο.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρουν έχει σαν αποτέλεσμα να ρυθμίζεται ο διαβήτης, να μειώνεται το σωματικό βάρος και ταυτόχρονα να μειώνεται και η πίεση των ασθενών. Μάλιστα η τριπλή αυτή δράση δεν συνδυάζεται με υπογλυκαιμίες.

Όσον αφορά τη νεφρική λειτουργία, τουλάχιστον από τη μελέτη που έχει ολοκληρωθεί για την εμπαγλιφλοζίνη, φαίνεται ότι παρουσιάζει νεφροπροστατευτική δράση. Μειώνει δηλαδή την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας λόγω διαβήτη. Αυτό το πετυχαίνει λόγω της μείωσης της ενδοσπειραματικής πίεσης που προκαλεί, λόγω της αποβολής γλυκόζης και νατρίου στα ούρα.

Παρόλα αυτά ανησυχίες προέκυψαν για εμφάνιση οξείας νεφρικής βλάβης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η αποβολή γλυκόζης και νατρίου στα ούρα συμπαρασύρει και μεγαλύτερο όγκο υγρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πιθανότητα ανάπτυξης συνθηκών αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τοπικά στο παρέγχυμα του νεφρού μειωμένη αιμάτωση και άρα υποξία. Η υποξία είναι ικανή να βλάψει άμεσα τη λειτουργία του νεφρού και να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Diabetes Care, αυτό είναι πιθανό να συμβεί όταν η χρήση των SGLT2 αναστολέων συνδυάζεται με άλλες καταστάσεις αφυδάτωσης ή με λήψη άλλων φαρμάκων που έχουν νεφροτοξική δράση. Στην πρώτη περίπτωση, τα άτομα που υποφέρουν από διάρροιες, εμέτους ή πρόκειται να χειρουργηθούν θα πρέπει να διακόπτουν την λήψη των SGLT2 αναστολέων. Στη δεύτερη περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ενώ σε περιπτώσεις που λαμβάνουν σκιαγραφικά για τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, θα πρέπει να σταματούν τη λήψη του φαρμάκου μία μέρα πριν και μία μέρα μετά την εξέταση.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Ακόμη και η μικρή αύξηση βάρους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μεταλλάξεις - Προβληματίζουν τα «ορφανά» κρούσματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στη Χαλκίδα - Προς αυστηρό lockdown ο δήμος

Αλλάζουν τα όρια των επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει για ΙΧ, ταξί και φορτηγά

MasterChef: Ο παίκτης που εντυπωσίασε τους κριτές - Ο πρώτος που μπαίνει στο σπίτι

Έρχονται μειώσεις φόρων: Τι αλλάζει - Ποιους αφορά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κολχικίνη στη μάχη κατά του κορονοϊού: Ποιους ασθενείς αφορά - Πότε θα χορηγείται

Kορονοϊός - «Βόμβα»: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου κύματος αν δεν τηρούνται τα μέτρα

Καλλιθέα: Τα πρώτα λόγια του εγγονού που μαχαίρωσε και σκότωσε τη γιαγιά του

Επίδομα θέρμανσης - Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Survivor Spoiler 24/1: Ποιοι κερδίζουν το έπαθλο φαγητού; Μπλε ή Κόκκινοι; (vid)

Μενεγάκη: Αυτή είναι η νέα της επένδυση - Δείτε τα πολυτελή διαμερίσματα που αγόρασε στην Κηφισιά

Εβδομαδιαίες προβλέψεις 24/01 - 30/01: Όλα να τα περιμένεις!