ΦΑΡΜΑΚO

Πιθανή παρενέργεια η οξεία νεφρική βλάβη από φάρμακο για τον διαβήτη

Πιθανή παρενέργεια η οξεία νεφρική βλάβη από φάρμακο για τον διαβήτη

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, αυτή των SGLT2 αναστολέων, έδωσε μεγάλες προοπτικές στην αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας τα τελευταία χρόνια. Εκπρόσωποι της κατηγορίας αυτή είναι η νταπαγλιφλοζίνη, η εμπαγλιφλοζίνη και καναγλιφλοζίνη. Τα φάρμακα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις τιμές του σακχάρου του αίματος, αποβάλλοντας γλυκόζη με τα ούρα, όπως επίσης αποβάλλουν και νάτριο.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρουν έχει σαν αποτέλεσμα να ρυθμίζεται ο διαβήτης, να μειώνεται το σωματικό βάρος και ταυτόχρονα να μειώνεται και η πίεση των ασθενών. Μάλιστα η τριπλή αυτή δράση δεν συνδυάζεται με υπογλυκαιμίες.

Όσον αφορά τη νεφρική λειτουργία, τουλάχιστον από τη μελέτη που έχει ολοκληρωθεί για την εμπαγλιφλοζίνη, φαίνεται ότι παρουσιάζει νεφροπροστατευτική δράση. Μειώνει δηλαδή την έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας λόγω διαβήτη. Αυτό το πετυχαίνει λόγω της μείωσης της ενδοσπειραματικής πίεσης που προκαλεί, λόγω της αποβολής γλυκόζης και νατρίου στα ούρα.

Παρόλα αυτά ανησυχίες προέκυψαν για εμφάνιση οξείας νεφρικής βλάβης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η αποβολή γλυκόζης και νατρίου στα ούρα συμπαρασύρει και μεγαλύτερο όγκο υγρών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πιθανότητα ανάπτυξης συνθηκών αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει τοπικά στο παρέγχυμα του νεφρού μειωμένη αιμάτωση και άρα υποξία. Η υποξία είναι ικανή να βλάψει άμεσα τη λειτουργία του νεφρού και να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Diabetes Care, αυτό είναι πιθανό να συμβεί όταν η χρήση των SGLT2 αναστολέων συνδυάζεται με άλλες καταστάσεις αφυδάτωσης ή με λήψη άλλων φαρμάκων που έχουν νεφροτοξική δράση. Στην πρώτη περίπτωση, τα άτομα που υποφέρουν από διάρροιες, εμέτους ή πρόκειται να χειρουργηθούν θα πρέπει να διακόπτουν την λήψη των SGLT2 αναστολέων. Στη δεύτερη περίπτωση, άτομα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ενώ σε περιπτώσεις που λαμβάνουν σκιαγραφικά για τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, θα πρέπει να σταματούν τη λήψη του φαρμάκου μία μέρα πριν και μία μέρα μετά την εξέταση.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Ακόμη και η μικρή αύξηση βάρους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

BEST OF NETWORK

Από τον Κασόγκι… στον Καραϊβάζ - Δημοσιογράφοι που πλήρωσαν τα ρεπορτάζ με τη ζωή τους

Lockdown: Κορονοπάρτι με DJ και εκατοντάδες άτομα στην Κυψέλη

Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: Να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα - Ανοίξτε την εστίαση

Φρεγάτες: Δυνατό «μπάσιμο» των Ολλανδών – Οι SIGMA 11515 και το δέλεαρ της ενδιάμεσης λύσης

Τι ώρα κλέινουν σήμερα Σάββατο (17/04) σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα

Τραγωδία στη Γαύδο: Ο οδηγός είχε παρόμοια τραύματα με την άτυχη Κορίνα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Το τελευταίο αντίο! Η ζωή του με μια ματιά -Δείτε το Ιnfographic του Νewsbomb.gr

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Βίντεο ντοκουμέντο - Έτσι έκλεβαν καταλύτες από τζιπ στα νότια προάστια

Αεροπορία Στρατού: Οι «άγγελοι» των αιθέρων – Οι αφανείς ήρωες που σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα

Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα σε όλη τη χώρα - Τι να προσέξετε

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Για πόσο ακόμα θα μένει κρυφός από το κοινό ο τάφος της Αμφίπολης;

Οδοιπορικό Newsbomb.gr: Πώς είναι σήμερα σπίτια που γυρίστηκαν ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου